cKatka Creative Commons License 2015.08.24 0 0 330

sziasztok,

 

Kezdő leanderes vagyok és "pályafutásom"  már rögtön sikertelenséggel indul: van 4 leanderem, és egymás után betegszenek (?) meg, gyakorlatilag ugyanazokat a tüneteket produkálva csak más-más növényen kezdve és eltérő sorrendben. Tápozom őket rendszeresen Garri Leanderes táppal, déli fekvésű fal mellett vannak. Nem tudom mi bajuk, utánanéztem neten, könyvekben de eredményteleneül. Hátha ti már találkoztatok ezekkel a jelenségekkel és tudjátok mi okozza és ezzel segítetek nekem megmenti őket.

 

A sárgaszírmú először levélcsúcs-barnulással kezdte, ami 1 mm-sről kinőtte magát a levél kb 1/3-ig (sárga 5 kép), először egy majd két utána a többi levélen.

Hogy ne legyek nyugodt, az alsó levelek elkezdtek középen a főér mentén (!) sárgulni, majd bebarnultak (sárga  2 kép). Ez napok alatt jelent meg és terjed alulról fölfelé.

De van olyan barnulási típusom is ahol (rózsaszín 1 és 2 képek), ami egy újabb variációként kissé foltosan vagy a levélszélnél jelentkezik.

 

 

Az már csak a non plus ultra, hogy az elvirágzott szárat nem vágtam le, mivel nem voltam akkor itthon, és a virágszár szépen befeketedett, ami lehúzódott az első "szárizületre" (nem tudom mi a normális neve, maga virág és a zöld szár között van) :(.

 

 

Gondoltam én már itt a kálium-hiányon át a Xyll.... baktériumig mindenre :(.