tucsok13 Creative Commons License 2015.08.22 0 1 5115

Sziasztok.

 

Először is ezúton ismét köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat amit első Szardínián töltött nyaralásunk előtt direktben és indirektben kaptam:) Most, a nyaralás utolsó estéjén röviden összefoglalnám a tapasztalatainkat, hátha másnak is jól jön.

Szóval: mivel  júniusban volt szerencsénk egy nagyon „menős” nyaraláshoz az USA-ban, most kifejezetten nem az volt a cél hogy mindent megnézzünk, inkább  lusta, családi pihenést terveztünk. Két gyerkőccel  - 4,5 és 12,5 évesek – indultunk útnak.  Szardíniát akciósan, olcsón, hirtelen felindulásból foglaltam, amikor elindult a wizz járata, bevallom, voltak kétségeim hogy megfelelő választás volt-e. A tengerpartot mérsékelten szeretjük, a tömeget kifejezetten utáljuk – szóval voltak fenntartásaim, de gondoltam, egyszer ezt is meg kell nézni. Minden forrás azt írta hogy Szardíniára az jöjjön, aki  nem a kultúrát keresi hanem a tengerpartot és a túrázást (nah nekünk egyik sem a kedvencünk, inkább várost néztünk, mind túráztunk) illetve hogy augusztusban eszünkbe ne jusson, mert hatalmas tömeg van. Nekünk a szabadság és az iskolakezdés eléggé behatárolja, így bevállaltuk, és nem bántuk meg!

Röviden összefoglalnám a tapasztalatokat:

Közlekedés, autó

Az Alghero-i reptér elképesztően kicsi. A csomagjaink kb. azonnal megjöttek és 5 perc múlva már a bérautósnál álltunk. Rentalcars foglalás, sima biztosítással. A Sicily by car-nál ránézésre 3 órás sor, az egész reptér oda várt, mi az Europcar-nál foglaltunk egy Renault Megane-t. Gyerekülést hoztunk, olcsóbb volt kifizetni egy bőröndként (és megpakolni cuccal) mint itt bérelni. Kb. 5 perc alatt sorra is kerültünk, egyébként mindenhol így haladt a sor, kivéve a már említett irodát ahol állítólag (rákérdeztem a mi ügyintézőnknél) egész nap így áll. Szóval mintegy negyed óra leforgása alatt kezünkben volt egy Mercedes C kombi, automata váltós kocsi kulcsa, mert az ügyintéző szerint „ebben elférünk”. Fullos a kocsi, hatalmas navigáció, különböző fokozatokban lehet vele haladni – mi Eco módban használjuk, eddig 1x tankoltunk, az utolsó nap, 5.8-as átlagfogyasztást tud a helyi viszonyok közt.. kb 650 EUR volt a deposit.

Az autó az 1 hétre 330 EUR volt, ennél voltak sokkal olcsóbbak kisebbek – azt hiszem 200 EUR-tól indult, de nekünk ez nagyon bejött. A látottak alapján a Sicily by car-t ha egy mód van rá, kerülném – vagy ha mégis az a legjobb, akkor, míg a család a bőröndökre vár, a családfő robogjon előre sorba állni...:)

A közlekedés érdekes- vannak új építésű, már majdnem autópályának tűnő utak, de jellemzően leginkább főutakon lehet haladni. Nincs nagy forgalom sehol, a tengerpartokon is simán lehetett parkolni, legfeljebb az ingyenes részen már nem volt hely. (3-5 EUR/nap). A táj nagyon szép, néha érdemes letérni a főútról (mi rendszeresen megtettük), így érdekes tájakat, állatokat lehet felfedezni. Nem olyan őrültek, mint Szicíliában vagy Nápolyban, és az utak sem olyan hajmeresztőek, mint pl. Montenegroban vagy Szerbiában – de az biztos, hogy a távolságok időben sokkal nagyobbak, mint amit elsőre gondolnánk..  (60-70-es átlaggal érdemes számolni óránként)

Árak

Azt olvastam drága, ehhez képest kellemes meglepetés ért. Nem rosszabb, mint Olaszországban bárhol, sőt, Toscana szerintem drágább. Idefelé úton megálltunk Nuoro-ban a Lidlben vásárolni, ill. Cagliariban meglátogattunk az Auchant, nagyon jó minőségű cuccokat lehet kapni elfogadható áron. (nem otthonhoz hasonlítom, hanem egyéb olasz tapasztalatainkhoz) A helyi supermercato-k választéka is elfogadható, de azért a Lidl és az Auchan árban-választékban nagyságrendileg jobb. Mi sokat főztünk, nagyszerű alapanyagokból gyorsan elkészül a finom menü, de az éttermek sem drágák. A szárd gasztronómiáról nem tudok nyilatkozni, valahogy elkerült minket – a tengeri ételekre vágyó uramnak csalódás volt, a gyerekek a pizzát imádták mindenütt.  Olaszországban ettünk már olcsóbban jobbat, de elfogadható és messze nem olyan drága, mint pl Spanyolország egyes részein. Nekem semmi extra azon kívül, hogy nagyon jók az alapanyagok és jó cuccból könnyű jót főzni...  

Üzemanyag 1,3 EUR a dízel, 1,4 a benzin, elvben plusz 0,2 EUR, ha kiszolgálnak. Este 8-kor senki nem akart már kiszolgálni, szerencsére.

Szállás

Fantasztikus apartmant találtunk Arbatax szélén. Teljes felszereltség, hatalmas nyugalom, medence, parkoló, nagy terasz... jó volt esténként főzni együtt, kinn enni a teraszon. Sokat lehet azzal spórolni, ha apartmanban van a szállás főzési lehetőséggel, nem kötelező az étterem.  Mi többnyire nem éreztünk késztetést a házon kívülre, este 8 után lehet elmenni enni, előtte siestáznak – mi 6-7 körül szeretünk vacsizni. A siesta egyébként nagyon vicces, fel  lehet venni a ritmust és úgy mozogni, ahogyan ők – vagy pont fordítva, akkor menni strandra, amikor mindenki elmegy siestázni... du 1-2 körül bárhol volt parkolóhely :) Nekünk az este 8 utáni vacsorát nem sikerült megszokni a gyerekek miatt.

A program

Arbatax-ban szálltunk meg végül, hosszú hezitálás után. Azt mondták iparváros – hááát, inkább városka... nagyon csendes.. mi a kertvárosi részén laktunk. Még lesz egy éjszakánk Alghero-ban.. Arbatax  semmilyen, de  lokáció szuper a könyék felfedezéséhez, nem bántuk meg.

Ami belefért a szűk egy hétbe: Arbatax környéke (vörös sziklák, strandok:  Arbatax strandjai, Lido di Orri, Cea; Cala Gonone-ba a hegyen át mentünk, hajót béreltünk, Cala Luna, Cala Goloritze, stb. hajóval; Orseolo graffitik; 2 nuraghe a közelben; Cala Rea, Cagliari városnézés). Holnap még megpróbálunk bejutni a Bidderosa nemzeti parkba, majd Bosa érintésével megyünk Alghero-ba, ahol megnézzük a várost a másnapi hazautazás előtt.

Általában

Pozitívan csalódtunk – ezen a környéken egyáltalán nincs tömeg, amivel riogattak, gyönyörűen lehet közlekedni, strandolni, parkolni. Meglepett, hogy a hely mennyire ideális túrázáshoz, sportokhoz – sajnos nekünk ez most nem pálya, de később visszatérünk talán emiatt is.

Tetszik a sokféleség – millió féle strand / partszakasz van, mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. Mi nem vagyunk nagy tengeresek, de határozottan jól éreztük magunkat a parton is, gyerekek elfúrtak a homokban. Gyönyörű a tenger, (ilyen kék nincs is!) tényleg, Európa egyik legszebb tengerpartja – ezzel együtt a Karib tengerhez azért nem hasonlít. Nem láttam őrült nagy különbséget a felkapott, „híres” strandok és a helyiek között, talán azt, hogy itt kisebb a tömeg – a sziklák, a  homok, a víz ugyanolyan gyönyörű itt is..  

Az időjárással szerencsénk volt, egész héten kb 28-30 C, néha felhős, de inkább napos. Este hűsítő 18-20 C, a tenger hőmérsékletes ideális, 28 C lehet. Floridában voltunk júniusban, majd otthon a rekkenő nyár – ehhez képest itt egyáltalán nem volt hőség, kifejezetten kellemes volt a levegő és a víz hőmérséklete. Ideális nyaralós idő:)

Amit mindenképp javasolnék másnak:

Hajóbérlés az Orosei öbölben

Letérni a sztrádáról néhány helyen, megnézni a vadmalacokat, szamarakat a hegyen.

Szárd sajtok, jóféle olasz felvágottak, pizza

Ami kimaradt:

Barlangok (sokat láttunk korábban, most rövid volt rá az idő)

Trentino Verde – 1 napos kirándulás lett volna, ez most nem fért bele

Északi partvidék (Porto Cervo, Costa Smeralda, Maddalenas Island) – nem volt értelme innen felautózni, ráadásul valószínűleg ott tényleg tömeg van.. legközelebb. Mert valószínűleg lesz legközelebb:)

Lóhús – bár majdnem benéztem egy helyen és lóból készült a steak-em:)

És most kb. ott tartunk, hogy jövőre is visszajövünk egy hasonlóan lusta nyaralásra, talán ide Arbatax környékére, talán északra... 

 

Bocs, hosszú lettem...de hátha hasznos a készülődőknek :)