[fidelio] parsifal hendrix Creative Commons License 2013.04.10 0 0 86

És ide egy másik topikomból:

 

Ismertem egy családot, ahol J. S. Bach d-moll toccata és fúga kezdő taktusa volt a jel. A papa vezette be a szokást, felesége, a törékeny Médike, és a két fiú is hamar megtanulta a gótikus kőcsipke dallamát fütyülni. A családfő foglalkozásából adódóan sokat fáradt madarakkal, lelassította, elemezte a róluk készült felvételeket. Akkoriban került a tudományos érdeklődés gyújtópontjába a madarak nyelvezete, volt olyan elmélet, amely szerint az ember tőlük tanulta a hangokat artikulálni, és így alakult ki a beszéd.

Vajon mit mondhatott Füttyös Gyuri, amikor a nők fenekére csapott? Úgy emlékszem, volt, amikor rövidet füttyentett, volt, amikor elnyújtotta mondandóját, de mindig volt benne érzés és szavakkal el nem mondható tartalom.

(Füttyös Gyurit és Bachot sikerüt összehoznom!!!!! Már nem éltem hiába!!!!!!!!!!!!!!!!)

++++

Az ornitomuzikológia megalkotója Szőke Péter magyar tudós. A madárhangok jellemző dallamsorait többszörös lassítással tette jól követhetővé.

A fölfedezés [szerkesztés]

Igaz, hogy már Darwin is említést tesz a madárzene jelentőségéről, de tudományos igényű kidolgozását a madárhangok dallamszerkezetének Szőke Péter adta meg.

Szőke Péter és felesége egy balatoni nyáron hallotta meg egy énekes rigó énekében azt, hogy milyen csodálatos zeneiség van a madárénekben. A legtöbb madár által az emberi fül számára csak csicsergésnek hangzó hangsor mögött is dallam húzódik meg, ha megfelelő mértékben lelassítjuk a rögzített dallamot. Tudatosan fogott hozzá a különféle madárénekek lassításos módszerrel történő vizsgálatához.