Törölt nick Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113813

Kínálj meg egy kiváló pálinkával amit te cefréztél te főztél - és meg mondom ki vagy ! :-)

Ez a beszéd Norris, kedvemre való....:)

Mert ez számít, s nem az hogy ki mit ért a fogalmak alatt, s mivel magyaráz létező, rosszabb esetben nem létező jelenségeket, illetve ki milyen elmélettel cáfol gyakorlatban létezőt (pl. az ismert anekdota a zsiráfra: márpedig ilyen állat nincs....:)

Most ünnepélyesen megígérem, hogy ez az utolsó elméleti jellegű hsz-em, s ezután csak gyakorlati tapasztalatokról számolok be, s egyáltalán nem reagálok ezek elméleti cáfolatára, mert az süketelés. S figyeld a fórumot, mert nov. végén, dec. elején hivatalos leszel egy kóstolóra!

Most nincs pálinkám, a barack tegnap fogyott el, a cseresznye-meggy, a nyári alma jó közepes, de kb három hét múlva az első körtétől már többet várok, s a szezon végére lesz egy kettő amit a legkényesebb ízlésűvel is bátran megkóstoltathatok.

Tehát az utsó:

A kozmaolaj fogalma alatt én azokat az összetevőket értem amelyek károsan hatnak a minőségre. (más meg mást ért alatta) Vannak még olajok, pontosabban illóolajok a pálinkában amelyek hasznosak, ezeket nem sorolom a kozmaolajok közé. Sajnos ezek 100 %-osan nem választhatóak el egymástól, de minél optimálisabban sikerül annál jobb lesz a pálinka. Az optimális itt azt jelenti, hogy egy adott határ feletti elválasztás aroma veszteséggel jár, az adott határ alatti elválasztás pedig kozmaolaj többlettel. Egy előző hsz-emben a kiváló pálinka létrejöttéhez megemlítettem a szerencse szükségességét is. Mert az optimális elválasztáshoz szerencse is kell. A módszeremmel mindenképpen, mert pl. nem szűrök, éppen azért mert szűréssel olyant is el lehet távolítani, ami hasznos. Anélkül is, a módszeremmel is, de szerintem azzal kevesebbet.

A pálinka hígításkor valóban attól opálosodik, hogy kevesebb lesz benne az alkohol, s az alkoholban oldható olajok egy része már nem tud feloldódni, emulzióba megy, s ez opálosít, legyen ez az olaj akár hasznos, akár káros. Az pedig, hogy ez milyen alkoholfoknál következik be, az olajok mennyiségétől és nem a minőségétől függ. A Zöld Tündér már 70 alkoholfok körül opálosodik, a tiszta szesz és a desztillált víz keveréke meg egyáltalán nem opálosodik. De egyik sem pálinka.

A jó pálinkában nem lehet annyi hasznos olaj, hogy 40 % felett opálosodjon, ha mégis ezt teszi, akkor káros (az én felfogásom szerint túlzott mennyiségű kozmaolaj) olajak is vannak benne. Ezért állítom határozottan, hogy akkor előpárlatos az a pálinka. De ahhoz hogy 30 fok felett opálosodjon, ahhoz is rendkívüli mennyiségű illóolajra van szükség, én eddig két ilyent ismerek, a bírs és a narancs. 

30 fok körül viszont már opálosodnia kell, mert ha nem, akkor kevés benne az illóolaj mennyisége, s nem lesz eléggé illatos, ízes.

Ezek az alapok, általánosítva, de lehetnek kivételek, (mint pl a bírs és narancs), és az is előfordulhat, hogy olyan kevés a hasznos illóolaj a pálinkában, (pl. szőlőnél) hogy 30 fok körül sem lenne szabad opálosodnia, de ha mégis, akkor bizony ezt a kozmaolaj teszi ebben az esetben 30 fok körül.

Tehát eléggé összetett a probléma, s nem egyszerű az optimális elválasztást megtalálni.... de törekedni kell rá...:)

Szóvak nov. vége vagy dec. eleje...:)

Előzmény: norris53 (113803)