Törölt nick Creative Commons License 2015.08.13 -1 0 113638

A kezdeti tanulásom időszakában (nem volt még akkor net), elhittem hogy a pálinkám azért zavarosodik mert nem megfelelő vízzel hígítom. De bármilyen vízzel, zavarosodott, opálosodott.

........ez egy hosszú időszakot jelent......

Ma már semmilyen vízzel nem zavarosodik, opálosodik (kútvíz, forrásvíz), semennyi ideig. Amikor felhígítom, akkor igen, a keletkező légbuborékok miatt, de ez kb öt perc alatt letisztul. S nem víztiszta lesz, hanem annál fényesebb, átlátszóbb.

Ha zavaros, opálos lesz, az előpárlatos! S hetek, hónapok múlva valóban kitisztul, némi trükközéssel (aktív szén, szellőztetés) előbb is.

A hígítási sokk számomra mese kategória.

Persze két három hétig nyitott üvegben tartom, ezalatt szelidül, aztán meg tovább érik a zárt üvegben, s egyre jobb lesz. Sajnos egy évvel időseb kort eddig még egyik sem ért el, még ennyit is ritkán, de  törekedek arra sok éve már, hogy legyen több éves pálinkám. Ennek a technológiáját még tanulnom kell.....:)

S elnézést a sarkos fogalmazásért, de az opálosodással kapcsolatban nem vélemény amit írtam, hanem meggyőződés.

Előzmény: cenus (113634)