Törölt nick Creative Commons License 2015.08.12 0 0 113616

Valóban mindkettő igaz. A mielőbbi, sőt az azonnali főzés mellett vagyok, egy kivétellel, ez a kajszi.

Kicsit hosszú lesz, de elmondom jelenleg hogy látom, vagy inkább hogy képzelem mi lehet az ok.

Van köztünk vegyész azt hiszem egyetért velem azzal, hogy ha háromnál több ismeretlen szerves vegyület van egy folyadékban, akkor már nem egyszerű az analizálás. Ha több mint tíz akkor meg már csak célirányosan, valamire lehet rákeresni, s az a valami vagy benne van, vagy nincs. (ismeretlen összetevők esetében)

Nos a cefrében több tíz is lehet, ezek egy részét ismerjük, de mivel a cefre összetétele változik, forrás után is (sőt még a kész pálinkáé is), gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy pontosan mi történik. Én úgy gondolom hogy pozitív és negatív hatások sokasága egyidőben van jelen, s ezek eredője ad valamilyen végeredményt. Ha több a pozitív irányba mutató változás, javul a minőség, ha kevesebb akkor meg romlik.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az erjedés befejeződése után több a negatív irányú változás, s ezért romlik a minőség, de nem egyforma mértékben. Nincs két egyforma cefre, s nincs két egyforma mikrokörnyezet, talán csak laboratóriumi körülmények között (talán, de ebben sem hiszek igazán). S a legkisebb külső hatás is olyan folyamatokat generálhat amelyek megváltoztatják az eredőt.

Azt gondolom a fentiekkel egyet lehet érteni, a most levont következtetésemmel meg nem kell, mert csak egy hipotézis, saját tapasztalat valamilyen "légből kapott" magyarázata. 

Tehát elképzelhető, hogy a kajszi cefrében a sok irányba mutató apró kis változások eredője pozitív irányba mutat. Nem tartom kizártnak, de bizonyíthatónak vagy cáfolhatónak sem. A gyakorlat, a tapasztalat, a kontroll segít a válaszadásban, de van még egy nagyon szubjektív tényező, mégpedig az ízek és illatok érzékelésének képessége. Ami meg végképp szubjektívvá teszi az egészet, az az, hogy ha tegyük fel öt különböző ember ugyanazokkal az érzékelő képességekkel rendelkezik az ízlésük még nagyban eltérhet. Tehát mind az öten ugyanazokat az illatokat, ízeket érzékelik, de lesz akinek ez tetszik, s lesz akinek nem.

S itt meg is állhatunk.

Mert a kajszi kontrollomnál lehet, hogy nekem a hordóban tartott egy hónapos párlata jön be jobban, neked meg a frissen lefőzötté.

Marad az hogy mindenki csinálja úgy ahogy neki a legjobban tetszik, de azért nem baj, ha megjelenik egy vagy több vitatható hsz ezekben a témákban.

Mint pl. most a zselatinos derítés. Nagyon elleneztem az ep újrahasznosítását fogyasztási céllal, s most már ott tartok, ha nem is merem igazán elfogadni, de erősen ingadozok, s inkább afelé hajlok, hogy működőképes lehet.

S ki tudja, lehet hogy egyszer valaki ki is próbálja amit a kajszicefréről írtam, s az ő álláspontja is ingadozni fog. Mert ugye nem véletlenül mondja az angol, hogy "A puding próbája az evés"....:)

Előzmény: Berzeg (113594)