cavecat Creative Commons License 2015.08.12 0 0 80962

Hello!

 

üdv itt :)

 

Ezek jutnak most így hirtelen eszembe.

 

Sok mindent szeretnél, ami ritkán van meg egy és ugyanazon madárban.

Szeretnéd, ha kedves, simulékony madárkáid lennének, akik kézreülnek, esetleg beszélgetnek, simogathatóak, szóval szórakoztatóak. Ez a házikedvencként tartott madarak sajátja.

Szerenéd, hogy költsenek, hogy esetleg pénzt is tudj vele keresni. Ez inkább a tenyészmadarak sajátja.

 

Ha felnött, összeszokott, már költö párt veszel, ott nem lesz túl sok szórakozásod, mert ök sanszos, hogy konkrétan tojnak majd rád. :) Egymással, meg a fiókákkal lesznek majd elfoglalva.

Ha fiatal fiókákat veszel (nyilván nem rokonokat), ott minden szórakozás meglesz, kézreülés, beszélgetés, simogathatóság, no meg persze bébitápozás (ki hányta le a kanapét?), kamaszodás (már megint "ok nélkül" megharapott mindenkit), iratmegsemmisítés (ki engedte be a lakásba ezt a neveletlen terminátort?), satöbbi.

 

Mondom, szerintem mi az igazi kihívás.

Volierben tartott tenyészpárokkal dolgozó tenyésztökkel Dunát lehet rekeszteni. A tenyészpár leteszi a tojást, a tenyésztö azt elveszi, keltetögépben kikelteti, kézzel felneveli. Kész az emberre fixált, szelíd, szexuálisan kissé aberrált házikedvenc.

Ami nincs, az az olyan tenyésztö, aki a (szelíd) madaraival _együtt_ neveli a fiókákat. Ahogy ez pl. kutyáknál-macskáknál már magától értetödö. A madár megtojja a tojást, ki is kelti, fel is neveli, miközben az emberrel napi kapcsolatban van mind a szülö, mind a fióka. Ebböl olyan kismadarak lesznek, akik tudják, hogy ök meg az ember nem fajtársak, de mégis szelídek. A háziasítás egyetlen járható útja, nem mellesleg...

 

Szerintem, ha van idöd, türelmed (évekröl beszélünk), vegyél két, nem rokon, DNS-tesztelt, különbözö nemü kismadarat, akiket megszelídítesz (tehát tartsd öket a lakásban, ne a kertben, volierben). Amíg ök ivarérettek lesznek, pont lesz idöd egy kis tapasztalatot gyüjteni a lelkesedésed mellé.:) Ha elég idösek a pipik, fel lehet tenni nekik fészket, és reménykedni hogy meg is töltik.

 

Ja, ketrec tipp:

valami ilyesmiben érdemes gondolkodni.

http://www.ebay.de/itm/Papageien-Kafig-Voliere-Vogelkafig-NEU-/311253437720?hash=item4878268d18

Amíg kicsik, addig persze lehet (söt, kell) kisebb, de az amúgy is kell késöbb szállítóketrecnek. (Nekünk kisméretü, összecsukható kutyaszállítóketrecünk van utazásokhoz.)

Előzmény: 99thomas99 (80961)