Törölt nick Creative Commons License 2015.08.10 0 0 113346

Eszem-tököm megáll...

Lázálmomban sem jutott volna eszembe, hogy nem lebunkózást kapok érte.

Mindenesetre köszönöm, tényleg jólesett....:)

Így már le merek írni még valamit.

Az utópárlatról.

Persze az is szaglással megy...

Szóval nekem egyáltalán nem sikerül az utópárlat elválasztása 40-45 foknál, még 50 foknál is ritka, a legtöbbször 50 fok felett kell elválasztanom, általában 55 foknál, de volt már példa 60 fok közelire is. Nem tudom az okát, lehet talán azért mert nagyon kifacsarom a cefrét, általában 2-5 fok között állok meg.

A gyakorlatban 60 foknál elkezdem a mérést, s innentől már nem merem a középpárlathoz engedni, folyamatosan mérem, s a mérőcsőből öntöm a középpárlathoz amíg meg nem jelenik a fazékszag. Az edénycsere azért kell, hogy még véletlenül se menjen bele egy csepp sem a fazékszag megjelenésekor.

A dilemmám a következő. A vége felé ugye rohamosan esik az alkoholfok, tehát nincs nagy mennyiségi veszteség, de az aromaveszteség jelentős. Amikor megjelenik a fazékszag, akkor még olyan erős, a gyümölcsre jellemző illatok vannak a párlatban, hogy fáj a szívem értük. De a legkisebb fazékszag is annyira irritál, hogy kénytelen vagyok kidobni az egészet.

Ha lenne valami használható módszer arra, hogy megmentsem az aromákat, úgy hogy elválasztódjon a fazékszagtól az egy megváltás lenne.

Eddig bárhogy próbálkoztam, eredménytelen maradt.

Szóval az utópárlati elválasztással gondjaim vannak, és még soha senkitől nem hallottam, hogy ilyen magas alkoholfoknál állna meg.

Előzmény: Berzeg (113344)