Törölt nick Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113330

Azért jó lenne valamit tisztázni ezen a téren.

A kozmaolajok azon alkotóelemei a párlatnak amelyek függetlenek a gyümölcstől, az alkoholos erjedés folyamán keletkeznek. A felsoroltak (amil-alkohol, butanol, stb) bármelyik gyümölcs cefréjében jelen vannak.

Aztán léteznek olyan illóolajok, észterek, amelyek csak az adott gyümölcs cefréjében vannak jelen, s ettől kapja a barackpálinka a barack ízt, illatot, a körtepálinka a körte ízt, illatot és így tovább.

És ezek az íz aromák, olajok, észterek egy része is képes a pálinka tetején úszni. Ezek hasznosak, fontosak, de nem kozmaolajok. Kozmaolajszűrővel pedig ezeket is eltávolítjuk, ami nem egy hú de hasznos dolog. Szerencsére van belőlük olyan is ami nem kerül a felszínre, s így megmaradnak gyümölcsaromák a kozmaolajjal szűrt pálinkában is, de kevesebb.

És ebben Feribá51-nek tökéletesen igaza van.

Ha soha nem szűrtem volna, akkor lehet ezt levegőbe beszélésnek nevezni, meg az ajtót kecskének mondónak titulálni valakit, de szűrtem hosszú éveken keresztül, ma meg már nem teszem.

S mindezek ellenére azt mondom, hasznos a kozmaolajszűrés, mert ha valaki másképp nem tudja eltávolítani a kellemetlen szagú, ízű összetevőket, akkor inkább szűrjön.

Előzmény: Berzeg (113321)