skoumi Creative Commons License 2015.08.09 0 0 15007

Javaslom, fordulj a HM-HIM Hadtörténeti levéltárhoz, hátha tudnak segíteni.

Én Hornyoszknak olvasom a tábor helyét.

Ez oroszul Горновск-nak (ejtsd: hornovszk) felelne meg nagyjából (vagy Горнëвск-nak (ejtsd: hornyovszk)). Rákeresve Google-ban, az első százban egyetlen orosz katonánál adja ki az első írásmódot ragozás nélkül. Térképen semmi.

 

Mivel erős a gyanúm a HornyOSZK-ból, hogy hallás után lett lejegyezve a tábor neve, s valószínűleg a "hornyovszki láger" (горновский лагерь) orosz szókapcsolatból ezért a Google Maps által a горновск szóra adott melléknévragos, jelzős találatokat vizsgáltam.

 

Jelenleg van egy gyár Szaratovban - Hornovszkij Kombinat Sztrojmatyerialov; van egy település Krasznodarszk régióban, Hornüj (Горный), melynek például a könyvtára Hornovszkaja Centralnaja Rajonnaja Bibliotyeka nevet visel (a könyvtár nőnemű, ezért nem -ij, hanem -aja melléknevek, jelzők a vége)

 

Van még egy hornovszki partnerség (Горновское Товарищество) nevű találat az altáji régióban, ami a műholdképe szerint egy erdőség.

 

A Hornyevszk (Горнeвск - írásban általában nem jelöli az orosz a ë ) szóra szintén csak egy ragozott alakot kapok a térképen, mely a Hornyevo (Горнeво) településnévből ered. Nos, Hornyevo-ból van a kalugai, a moszkvai, a szmolenszki és a nyizsegorodszki területen is, de hogy volt-e láger valahol ezek közül...?

Előzmény: Dudu1303 (15006)