PX50 Creative Commons License 2015.08.07 0 0 174690

Máté, Verpecz, Kondás...... Igen igaz minden amin puffog mindenki, de továbbra is állítom, hogy ezek csak a tünetei egy sokkal mélyebb válságnak. Szóval egy edzőváltás meg 2-3 új játékostól itt még semmi nem változna.

 

Szima kiépített egy olyan klubmodellt, amivel vagy 10 évre szinte egyeduralkodók voltunk itthon és jött pár nemzetközi siker is (magyar szinten). Közben persze bosszantó volt, hogy amatőr, hozzá nem értő, oda nem való "szakemberek" vannak a klub alkalmazásában minden szinten, de úgy-ahogy meg lehetett emészteni. Ennek az időszaknak úgy néz ki vége, vagy rövidesen vége és el kellene dönteni, hogy merre tovább.

 

1. Marad minden így, magyar szinten felső-középkategória meg néha 1-2 nemzetközi meccs, langyos fos és 3000 néző stabilan --> ebbe belegondolni is rossz, de erre van a legnagyobb esély.

2. Szimát kigolyózzák, intéznek valami saját oligarchát/politikust/faszszopót (ezek szinonímák nálam) és elkezdik azt, mint a Fradinál. Öntik bele a lóvét, akár még jöhet is egy újabb nagy korszak nemzetközi szinten is eredményekkel, stabilan 12-15 ezer nézővel, műanyag hangulattal, szelfibottal, popcornnal stb. --> erre talán a legkevesebb az esély szerencsére, hozzám hasonlóan sok régebbi arc el is tűnne örökre.

3. Szimát kigolyózzák, intéznek valami saját oligarchát/politikust/faszszopót és elkezdődik az, amit fentebb vázoltam csak totál bukás a vége (kb. Kispest/Hemingway szindróma) --> erre sajnos valamiért több esélyt látok, csak mert Magyarországon élünk.

4. Marad a jelenlegi tulajdonosi szerkezet, és elkezdődik valami újnak a felépítése az ALAPOKTÓL. Megfelelő szakemberek előbb a vezetésben, utánpótlásedzőknél, befizetem a kölyköt a csapatba (=korrupció) gyökeres kiirtása. A költségvetés nyilván csökkenne, amit a légiósok szélnek eresztésével meg lehetne spórolni és pár évig erőteljesebben a saját nevelésű fiatalokra építve egy új generáció jöhetne. Ez lépéskényszerbe hozná az utánpótlásképzést is, mert az egyetlen esély lenne a bevételek növelésére a jó focisták nevelése. Ha ez nem működik akkor be is lehet zárni Pallagot. Pár évig (talán egy évtizedig is) sikertelen időszak következne, de talán lenne ismét egy szerethető klubunk, ahol magyar szinten megfelelő munka folyik --> szintén nagyon kevés esélyt látok rá, mert rengeteg érdeket sértene, de talán mindannyian ezt szeretnénk a legjobban.

 

A mostani állapot konzerválása a lassú, nagyon lassú rohadással fog felérni, és csak még nehezebb lesz a váltás. Haladás ellen 3000 néző és közepesen fos meccsen 1x eredményt várok. A stadionban minden jelen lesz, ami hozzáértő emberek alkalmazásával kiküszöbölhető lenne: fizikálisan szar állapotban lévő játékosok, felfoghatatlan edzői húzások, végeláthatatlan sorok a büféknél, lassú és körülményes beléptetés stb.