C20NE Creative Commons License 2015.08.04 0 0 64232

A bimetálnak zárlat esetén is lehet szerepe, sajnos tipikus példa ha a hurokellenállást nem méretezik, csak amúgy magyarosan " így szoktuk " alapon készítik a hálózatot és a hurokellenállás miatt a kismegszakító zárlatkor sem kerül abba az üzemállapotba ahol a zárlati kioldó működésbe lépne, ilyenkor a zárlati áramot a bimetal fogja megszakítani lényegesen lassabban mint a zárlati megszakító szakítaná meg. Ha jól értettem ötfelezős is erre utalt!

 

Azonban a kioldási karakterisztikát/jelleggörbét egyes egyedül a zárlati kioldó gyári beállítása alapján határozzuk meg bár a teljes karakterisztikában a bimetál is szerepel, azonban az minden B,C,D kismegszakítónál azonos a kereskedelemben kapható BCD karakterisztikájú kismegszakítók esetében (azonos áramú kismegszakítót feltételezve) és a bimetal görbéjére ráfektetett zárlati kioldó jelleggörbe adja a teljes görbét!

Túlterhelés esetén, ha jól emlékszem Elek azt mondta, hogy a B16A-t és a C16A-t 20-rel terheljük és ha jól rémlik a példája....mindjárt megkeresem.... meg is van: "Azonos áramú kismegszakítók között a B és a C karakterisztika közötti különbség csak úgy mutatható ki, ha létrehozol egy olyan terhelést, ami a kismegszakító árama fölött van (tehát mondjuk 20 amperes) és megfigyeled, hogy mindig a B karakterisztikájú  kismegszakító fog leoldani."

 

Szóval Elek a dőlt betűs részt állította, ezzel szemben a valóság, hogy 20A-nél mindkettő, a B16A és a C16A is ugyanakkor fog leoldani, mert a bimetal karakterisztikája ugyanaz és nem függ a zárlati kioldó karakterisztikájától (B,C,D) különbség akkor lehet ha az egyik kismegszakítónál már a zárlati megszakító dolgozik a másiknál még csak a bimetal, de ez B16A és C16A nál nem 20A!

 

Lehet, hogy csak Nekem szúrják ezek a pongyolaságok a szemem, akkor szóljatok és többé nem javítok, de szerintem fontos, hogy pontosan lássuk a kérdést.

Előzmény: cucu (64226)