Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.08.04 0 1 64199

"hogy biztosan a lakásban levő kapcsol-e le és nem az óránál, ha mindkettő 16 A-es és kint C, bent B van. Rövidzár biztos megmondaná,"

 

A zárlat egy olyan brutális áramlökés, ami az első pillanatban akár sok-sok ezer amper erősségű is lehet.

Minden kismegszakítóban van egy hőkapcsoló bimetál és van egy elektromágnes tekercs. A pontos ampert kizárólag a bimetál figyeli mert a zárlati áram "mérhetetlenül" magasabb. Tehát a 16 ampert nem lehet rövidzárral tesztelni, mert a rövidzárral nem a bimetálokat, hanem csak a két kismegszakító zárlati behúzó tekercseinek lekapcsolási sebességét hasonlítod össze, ilyenkor a két kismegszakítóban a 16 ampert figyelő két bimetálnak feleszmélni sincs idejük. Mindegy, hogy hány amperesek vagy B vagy C karakterisztikájúak, a zárlat-figyelő tekercs mindegyik kismegszakítóban egyforma (nagyjából).

 

Azonos áramú kismegszakítók között a B és a C karakterisztika közötti különbség csak úgy mutatható ki, ha létrehozol egy olyan terhelést, ami a kismegszakító árama fölött van (tehát mondjuk 20 amperes) és megfigyeled, hogy mindig a B karakterisztikájú  kismegszakító fog leoldani.

Egy zárlat sok ezer amperével csak a beépített pici elektromágnesek sebességét versenyezteted, olyankor nem számít a karakterisztika, de még az amper sem.

 

Előzmény: Törölt nick (64196)