direkt1 Creative Commons License 2015.08.02 0 1 7838

Üdv mindenkinek!

Hazaérkeztünk egy hét után. Egyszerűen fogalmazva óriási volt. 2009-ben már voltam Sartiban, akkor is kellemes tapasztalattal tértünk haza, de a görög állapotok nem igazán tetszettek. Most már megérkezéskor szembetűnőek voltak a változások. A megújult központ, a kiépített világítás, illetve a lefolyó fölötti híd Sarti beach felé nagyon tetszett. Még annak idején én át kellett kelljek eső után a lefolyón, hát mit ne mondjak izgalmas volt. Az üres telkek végre nem méteres gazban állnak, nyírják azokat is. Egy dolog van, ami elgondolkoztat a visszatérés időpontjáról az út. Busszal még egyszer nem megyek, mert az gyötrelmes családunk részére, autóval pedig jelen állapotok szerint körülményes. A szerb autópálya lefelé Belgrádi szörnyű a macedón „érdekes” és a görögben is vannak meglepetés gödrök. A Szekeres István féle útleírás is lassan sajnos kezdi elveszti aktualitását, ugyanis azt írja, hogy hazafelé európai szintű autópályán jöhetünk, de kezd kijönni, hogy ráhúzták annak idején a rossz útra az aszfaltot, egyéb javítás nem történt, ugyanis kezd elég rendesen döcögni az út. Szerbeknél, macedónoknál a kapuknál fel van tüntetve az ár euróban is, annyi a kikötés hogy csak 1-2 euróst és 50 centest fogadnak el, egyéb aprót nem. Tankolni tankoltunk a szerbeknél és a macedónoknál is, kártyával fizettünk, gyorsabban elfogadta a terminál, mint itthon. Szerbeknél, macedónoknál sok az útfelújítás, így sok a sebességkorlátozás is. Rendőröket kifelé egyszer láttunk a macedónoknál, támasztották az autót, hazafelé a görögök a határtól kb 500 méterre szedték ki az autókat, a szerbeknél egy helyen a felújításoknál, a 40-es táblánál mértek, meg kétszer láttuk őket a pályánál.

Migránsokat csak kifelé láttunk Szerbiában az út mellett sétálni, egyszer meg majd 20 az út közepén tévelyegtek. Egyébként nem láttuk őket.

Sartiban az Ilias apartmanban volt a szállásunk, amivel nem volt probléma. De azért azt megjegyezném, hogy befizettünk 1 hétre légkondira és wi-fire. A wi-firől megjegyezték, hogy szombaton nem igazán megy, mert mindenki haza akar szólni, hogy odaért, de utána nincs gond. Na a nincs gond azt jelentette, hogy csak a teraszon tudtuk használni, a szobában nem ment. A klímáról szóltak, ha nem vagyunk ott, illetve éjszaka ne járassuk, mert sok áramot fogyaszt! De akkor mikor használjuk, amikor nap közben meg az ember a strandon van. A klíma feltehetőleg régen volt tisztítva, mert hűteni azt nem akart. Mindezt heti 49 euróért. (napi 1 euró a wi-fi, 6 a klíma). Ettől függetlenül nem szólok a szállásra.

Korábban szóba került a fakultatív programokkal kapcsolatos pénz visszatérítési probléma. Hát mi is beleestünk. De a Sithon travel előtt le a kalappal. Befizettünk a Blue Lagoon túrára, fejenként 30 euró. A család egyik tagja nem tudott eljönni. A hajóra szálláskor szóltam, hogy eggyel kevesebben leszünk betegség miatt. Azt egy szóval nem említettem, hogy szeretném visszakapni a pénzt. Mikor mondtam, hogy kevesebben leszünk, elkérték a foglalást, áthúzták a létszámot, majd mondták, hogy menjek majd be az irodába visszaadják a pénzt. Túra végén szóltak, hogy este menjek be rendezik a dolgokat. Ez így is történt, este 9-kor kézben volt a befizetett összeg. Köszönet érte mégegyszer. A túra maga jó volt. Az út során Souvlakit adtak vegyes zöldségsalátával, ami többünk szerint is jól sikerült.

Egyik ebéd során rákérdeztünk, hogy mi a helyzet a válsággal, amire azt felelték, ne foglalkozzunk a magyar média által leadott idézem szó szerint: „agymosással.” A görög eseményekből semmit nem érzékelni.

Gyrost az Avránál ettünk. Finom volt, bőséges adaggal. Egy magyar felszolgáló volt (ott is) aki minden magyarral rendkívül segítőkész volt. Ebédelni a parti vendéglátósoron található magyar étterembe jártunk, ahol nagyon kedvesek és segítőkészek voltak.

Még zárásként annyit, hogy a határokon a határőrök miatt lehetett haladni, de óriási tömeg volt az utakon. Kifelé semmi gond nem volt, de hazafelé már mindenhol legalább fél óra várakozás. A legrendesebbek a görög határőrök voltak, akik befelé is csak vigyorogtak és integettek, kifelé pedig annyi volt, hogy mosolyogva magyarul köszönt, hogy jó reggelt viszlát, és mehettünk is.

Az árak azok a korábbi hozzászólásokban le lettek írva, teljesen valósak.

A tenger rettenetesen jó. A víz kellemes, tükör tiszta. Pénteken méteres hullámok voltak, nagyon élvezte mindenki.

Bocsi, hogy kicsit elhúztam, de nekem ezek voltak a tapasztalataim. Ide bármikor visszamennék nyaralni, csak azok a fránya határok és balkáni útviszonyok ne lennének….