Törölt nick Creative Commons License 2015.07.24 0 0 51495

 Rakk Gyulának egy kis érdekesség hétvégére a kéktúra-útvonalas honlapjához...

Megvan neked ez a könyv amelyet a vasutas természetjárók adtak ki nem is olyan régen?

A napokban olvasgattam, van benne egy rész amelyben Sütő Nagy Attila összefoglalóan leírja a kéktúra útvonalát ahogyan az 1956-ban volt.
Összefoglaló módon, de mégis elég részletesen ahhoz hogy a részletekben felfedezzünk rengeteg érdekességet. Az akkori útvonal kb fele más volt mint a mai, de most nem is ezt szeretném taglalni.

Sokkal inkább olyan mondatrészek keltették fel a figyelmemet, hogy " a fakuló kék jelek", meg a "kéktúra régi útvonala", amelyek tisztán utalnak az Országos Kék és a Szent István Vándorlás szoros -fizikai!- kapcsolatára.
Ne feledjük hogy Sütő Nagy Attila 1956-ban használt ilyen és ehhez hasonló kifejezéseket az útvonal leírására, és mivel a kéktúra mint mozgalom előtte 4 évvel, 1952-ben indult így aztán jó okom van feltételezni hogy ezeket a szavakat az 1930-as években felfestett jelekre értette, nem pedig az esetlegesen 3-4 évvel azelőtt felfestett jelzésekre.
Magyarul elmondhatjuk hogy az 1952-ben indult mozgalom bizony a Vándorláskor felfestett kék jeleken indult el, és -mint ahogyan Sütő Nagy Attila utal is rá többször- csupán az '50-es évek vége felé kezdtek el rajta változtatgatni, újabb jeleket felfesteni.

ebben a részben a Kab-hegytől Öcsön, Monostorapátin keresztül tartó Balaton felvidéki kék szakaszról ír. elég részletesen, benne a "kék jelzés régi útvonaláról"

 

A gerecsei Pes-kő gerinc "fakuló jelzései

 

Amiről nemrég találgattál: a Római-fürdő feletti oldalban futott a kék jelzés...

 

A Burok-völgyben már csak elvétve találunk igen fakó jelzéseket...

 

Nos ezek a szövegrészletek egyértelműen utalnak arra a tényre hogy a régi, évtizedes jelzéseket használták a Kéktúra mint mozgalom születésekor, tehát a kapcsolat a Vándorlás és az OKT közt szorosabb volt mint gondoltuk.

 

Forrás:

Lokomotív Turista Egyesület:

Az Országos Kéktúra és akik végigjárták

 

című könyve