Törölt nick Creative Commons License 2015.07.22 0 0 96116

Üdv az Uraknak! Egy kis Triton maró + FRT2 asztali betét együttélése update.

 

Pajaci kérte, hogy csináljak egy rövidke videót a maró asztallaphoz viszonyított merőlegességéről. Íme:

 

 

A merőlegességgel most nincs gond. De ... volt.

 

A belinkelt FRT2 asztali betéttel van 2 aprócska gond.

 

1. ugyanolyan széles, mint a Triton a fogantyúinál. Ebből az következik, hogy az életben nem építed be úgy, hogy a betétlappal együtt emeled ki a marót. Hiszen akkor ugyanolyan lukat kellene vágni az asztalba, mint a betétlap, de akkor mi tartja az asztalban a betétlapot ugye .. Én mikor ezt észrevettem, hát .. nem ugráltam örömömben, és így mekkelek üzemmód ON: a betétlap beül, rögzít majd maró alulról, a párhuzamvezető csavarjait is felhasználva szintén rögzít a betétlaphoz. Teljesen átvágva pedig nyilván csak a maró talpa szélességében lett az asztal. (ahogy azt a korábbi videón láthattátok is). Ez még nem olyan nagy bosszúság, csak kicsit macerásabb a kivétel/visszaépítés. Kb 2 perces művelet így.

 

2. sajna nem állja meg a helyét az az állításom (illetve akkor még csak véleményem) amit torony78-nak küldtem privátban, hogy ez a bakelit (?) betét nem hajlik meg a maró súlya alatt. Sajna de. Amikor ezt írtam, akkor csak szemre állapítottam meg. Így most nyilvánosan is: Bocsi torony, remélem nem rendeltél még ilyen betétet! És azért írom mindenkinek le, hogy tudjatok róla.

 

Úgy derült ki a dolog, hogy mikor pajaci kérte a merőlegesség tesztet, befogtam a videón is látható  párhuzamvezető 8 mm-es rúdját, melléraktam egyik oldalról a derékszöget, picit alul rés volt. Mondom fasza, nem merőleges. 90 fokot elforgatva, ugyanúgy alul kis rés, itt sem merőleges. Akkor ebből kiindulva még 90 fokot vándorolva, fent kéne kinyílnia. Melléraktam oda is, ott is alul volt a nyílás o.O Még 90 fokot elfordulva, megint alul volt a nyílás. Mivan?? Na ekkor esett le, hogy nem a TALP és a MARÓSZÁR egymáshoz viszonyított (nem)merőlegessége lesz a bűnös, hanem ez a betétlap bizony "behorpadt"! Ráraktam egy vízmértéket, és nem nagy, max fél mm, de ennyi hasa volt minden irányból a betétnek. Kittttűnő, nem bírja a Triton súlyát :(

 

Akkor jogos a kérdés: a videón hogy lett jó a derékszög? Nos úgy oldottam meg, hogy (ezt most nem fényképeztem le), hogy a betétlap és a kimart felület közé, a lefogató csavarok mellé közvetlenül beraktam 4 db, egy rozsdás snitzer pengéjéből letört darabokat. Kvázi alátétként, és így húztam le a sarkoknál található rögzítőcsavarokkal. Elég tré megoldás, de így most "sík" a betétlap és látható módon derékszöget zár be a befogott rúd vele. Ha nem érthető ez a snitzeres-alátétes megoldás, és van Triton tulaj, akit ennek ellenére érdekel ez a betétlap, annak küldök több fényképet. 

 

Tehát: aki ilyen betétlapot tervez vásárolni, az kicsit jobban gondolja át (jobban mint én). Főleg úgy, hogy mintha valaki pont ilyen árat írt volna 10-es aluból (acélból?) egyedileg készíttetett betétlapra (10e HUF környéke?).

 

Működik a dolog ezzel is, de ezzel az elég mekkelek módszerrel :( azt hiszem egyelőre maradok így, de hosszabb távra csináltatok azt hiszem én is egy betétlapot. Már csak azért is, mert jó lenne több méretben is szűkíteni, az FRT2-höz adott 2 gyűrűvel összesen 3 különböző átmérőt tudok csak produkálni.

 

Röhögni/lesajnálni: ér :-) Megérdemlem, már megint kapkodtam. Mondjuk ezt a horpadást nem láthattam előre, de ha csak annak nézek utána, hogy milyen széles a maró, és milyen a betétlap, már akkor el kellett volna gondolkodnom ...