Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.07.22 0 1 63896

Itt van két kép arról, amiről beszéltem: az első a jó, a második a nemjó árnyékolás-leföldelés (további részletek ezen az oldalon).

 

Ezen az oldalon pl meg van említve egy okos trükk: egyes (DIN sínbe pattintható Weidmüller) UTP aljzatoknál egy csúszkával eldöntheted, hogy a kábel árnyékolásának az a vége földelve legyen, vagy csak "lógjon a levegőben".

Itten a gugliban látható még pár kép hasonló témakörben.

Az egyszerű dugaszolós rendszereknél meg feltételezem, hogy minden egyes STP aljzat külön-külön le van földelve, de nem közvetlenül,hanem egy-egy ellenálláson át, így akármit összedughatsz akármivel, a hurok ellenállás mindenképpen akkora lesz, ami mellett már nem jöhet létre túl nagy hurok-áram.

 

"Az egyértelmű, hogy az árnyékolást mind a két végén nem szabad "földelni", hisz akkor ott áram folyhat. Nade hol kellene "földelni"?"

 

Általános szabályként mondják, hogy ha csak az egyik végén földelünk, akkor az lehetőleg a jel forrása felőli vég legyen, aminek analóg telefoközpont vagy kábelTV esetén még van értelme, de a számítástechnikában már nem sok, hiszen ott a kábel mindkét vége egyenrangú jelforrás :)

Előzmény: lukit (63881)