stevie-13 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 46886

sajna csak ilyen olaj van itthon, és most nem tudom bele töltsem-e, mert azt gondolom azzal sem teszek jót hogy a minimum alatt van az olajszint!?

 

 

Ne tölts bele 10W-40-et!

 

Tisztázni valók:

 

1) most milyen olaj van benne?

2) van-e részecskeszűrő az autóban? (Mert akkor eleve tök más olaj kell bele.)

3) miért fogyott el az olaj?

 

Amúgy

 

1) az olaj a "leggyengébb láncszem" elmélet alapján működik. Az egész lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme. Ha többféle olajat keversz, az egész olajtöltet minősége olyan lesz, mint a leggyengébb olajé, amit betöltöttél.

 

2) a "10W-40" olajjal nem az a baj, hogy gyengébb a viszkozitása. A 10W olajokat többnyire ásványi vagy félszintetikus alapolajból állítják elő, a Scénic-ek "gyári" olaja, az Elf SXR viszont szintetikus olaj (pontosabban másképp félszintetikus, de ne menjünk bele a hidrokrakkolás és a hidro izomerizálás rejtelmeibe). A különbség nem kifejezetten a viszkozitásban jelenik meg, hanem az olaj minden egyes tulajdonságában.

 

3) a minimum olajszint nem egészséges, de addig biztosan nem lesz nagy baj (a jelentős ráhagyások miatt), amíg elmész egy olajcserére :-) Ha az autód hajlamos az olajfogyasztásra, akkor vegyél az olajból tartalékot. Közben azért nézz utána, mitől fogy az olaj. Lehet sima tömítetlenségi probléma is, meg lehet fokozottabb motorkopás is. (Ellentétben más motorokkal, a dCi-k nem szokták fogyasztani az olajat.)

 

Előzmény: Sabian HH (46884)