"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.21 0 0 4637

Kedves Mindenki!

 

Először is köszönöm a hozzászólásokat, válaszokat. Mértéktartó vagyok mindenféle kemikáliák használatát illetően (+2 minden lében kanál kiskölyköm is van), úgyhogy a sósavas próbát nem áll módomban elvégezni. Viszont kísérletet tettem -tudom, szinte közelében sincs hatásfokát tekintve- 20%-os ecetsavas áztatással. 8 órás áztatás, zárt kisüvegben (műanyag csavaros kupakkal), többszöri rázás, 4 "nyitogatás" után a következőket tapasztaltam:

1. egy darab valami pezsgett csak benne kb. 5 percig, szerintem véletlenül került bele. Ezután semmilyen pezsgést nem lehett látni, többször is megnéztem, rázás előtt és után.

2. azok a szemcsék (3 db volt), amik eredetileg ezüstös-jégkékes színűek voltak, azok bezöldültek;

3. a 14karátos aranysárga-színű szemcsék (kb. az összes szemcse felét alkotta) még ragyogóbb sárgák lettek; 

4. a rézszínű vagy kicsit sötétebb aranysárga szemcsék (az összmennyiség kb. 1/4-e) szintén ránézésre szebben csillogtak;

5. a bronz színű példányoknál (maradék 1/4) vettem észre némi sötétedést, értsd ezt úgy, hogy a fénye megmaradt, de maga a színe sötétebb lett, olyan barnás-fekete. Idáig jutottam perpillanat.

 

Nehéz lenne megmondani hogy a homokhoz képest  vizesen hol voltak az említett szemcsék, mert "fönt is, lent is". +Én nem vizesen, hanem teljesen száraz állapotában mazsoláztam szét a szemcséket és a homokot, nekem ez jobban kézreállt. 

Nem értek a fizikához sem túlzottan (azért van, amihez igen :), de nem lehetséges, hogy a földalatti vízerek esetleg másképp mossák ki az aranyat a teszem azt termésarany rétegből, mint a felszíni vizek? Gondolok itt eltérő erőhatásokra, nyomáskülönbségre, eltérő környezeti körülményekre..., és ezért lehet talán más az alakja, mint a felszíni arany-darabkáknak (pelyheknek)? 

+amikor vizes volt a homok a tálban, "lötykölés" hatására a tetején fekete és vörös szemcsék rendeződtek össze nagyjából egy csoportba vagy vonalba, attól függően, hogy hogy mozgattam a tálat, valamint szárítás után több mágnesezhető részecskét találtam.

 

Nagyjából ennyi infóval tudok szolgálni. Viszont van egy ötletem: egyrészt a kép, bármennyire is igyekeztem, nem adja vissza teljesen a valóságot (magyarán pocsék lett), másrészt egy orvostól sem várhatunk távgyógyítást, ha betegek vagyunk... Tehát arra gondoltam, hogy én szívesen elküldenék (saját költségemen, örökbe) mondjuk 3 hozzáértőnek  itt a fórumról láttamozásra néhány "szűz-szemcsét" (amit nem eceteztem), mindegyik színvariációból 2-3-at, hogy végre kiderülhessen, mi rejtőzik a homokozóban (a gyerekeimen kívűl :)?

Ha bármelyikőtöket is érdekel a dolog, és valóban tud segíteni a kérdés eldöntésében, az kérem szóljon (ha lesz jelentkező, akkor megadok itt egy erre a célra létrehozott e-mail címet, amire majd el tudjátok küldeni a postázási címeteket)!

A vállalkozó kedvűek segítségét előre is köszönöm, várom az esetleges további észrevételeket is!

 

Szép, és hűvös estét Mindenkinek!