LvT Creative Commons License 2015.07.20 0 0 13988

Czipóth: Szerintem a köznémet Ziebold név délnémet formája lehet. Ez a német Siebold < régi Sigibald (< ógermán *segaz ’győzelem’ + *balþaz ’merész, bátor’) személynév alakváltozata, ilyenformán képzőtlen apanévről van szó.

 

 

Krénusz: Magyarországon Somogyban gyakori, de a Krenus név a horvát határ túloldalán is ismert. A vegyes hangrendűség miatt a magyar etimológia kizárható, így vélhetően idegen eredettel kell számolni, de ennek részletei nem világosak. Ha latinosított német névnek véljük, akkor a német Kren ’retek’ személy-, ill. családnév sejlik fel. A név előfordulási helye ugyanakkor adná a horvát etimológiát: így talán a krenuti ’(el)indít, (meg)mozdít’ ige, vagy esetleg a kren ’albán falusi elöljáró, bíró’ származéka lehet.

 

 

Pauza: Adódik a német Pause név magyarosodása, amely a Duden szerint (1) a szászországi Pausa településnévre utaló képzőtlen lakosnév, vagy (2) ragadványnév a középfelnémet pūse ’szünet, pihető’ szóból. — Ez utóbbi a latin pausa ’megszűnés, megállás szünet’ szó átvétele, így elvben a név ugyanilyen alapon a magyarban is kialakulhatott volna. Azonban történeti magyar névalakulásnál egyrészt az au nem maradt volna meg (vö. a nemrég említett Paulus > Pál, Saulus > Sál, Sávoly), másrészt a latin s /sz/ nem /z/-ként, hanem /zs/-ként jelentkezne (vö. Josephus > József).

Előzmény: keltomán (13974)