alfredaurel Creative Commons License 2015.07.14 0 0 18675

Szia,

 

amennyiben magyar allampolgar lesz a gyerek:

 

a holland anyakonyvi kivonatot otthon hazai anyakonyveztetni kell, az alapjan kap majd utlevelet. Na az elobbi az igazi szopas. Elvileg 2 honapja van erre a hatosagoknak, de gyakorlatban inkabb 6 honap es az orokkevalosag koze esik. Ami azert vicces, mert amig nincs hazai anyakonyvezes, nincss utlevel, nincs utazas (elvileg). Magyaran a gyerek addig hontalan. Van mar kulon facebook csoportja a temanak:

 

"Felháborítò! Miért kell fél évet várnunk az újszülötteink okmányaira?"

 

Illetve meg egy olyan aprosag, hogy a hagai nagykovetseg azt mondta nekunk ha megszuletik a gyerek akkor azonnal menjunk el a nagykovetsegre, gyerekestul(!) mert csak igy lehet elinditani az eljarast. Na ez ugy baromsag ahogy van, ugyanis meghatalmazott utjan barmelyik magyar okmanyirodaban be lehet adni. Ez azert jobb, mert a nagykovetseg es magyar kulugy kozott kb havonta megy egy posta, a kulugy meg a bevandorlasi ugyekel foglalkozo hivatal kozott meg kb hetente. Ki loehet szamolni, ez mennyit ad hozza az ugyintezeshez.

 

Hagai nagykovetsegrol meg annyit: mi a hazassagi anyakonyvi kivonat honositasat (ami szukseges szinten a gyerek papirjaihoz, ha kulfoldon hazasodtatok, beadhato egyszerre a gyerek anyakonyvi kivonataval)  ott kezdemenyeztuk, mert meg nem tudtunk az elobb leirtakrol. Bementunk 7 honapos terhes felesegemmel, aki szeretett volna elmenni wc-re, hat elkuldtek a 10 perc setara talalhato benzinkutra. Ez az eljaras mondjuk egy 10 napos csecsemovel erdekes lett volna.

 

Nekunk februarban szuletett meg a gyermekunk, majus vegere lett meg a magyar anyakonyvi, de kellett hozza nemi "rasegites".

 

udv,

 

Alfred

Előzmény: zsuzsycs (18669)