Törölt nick Creative Commons License 2015.07.06 0 0 38944

Idézetek a netről, különböző helyekről:

 

"A meszes láb, amikor az atkák a láb hámpikkelyére tapadnak és a pikkelyek alatt indul meg a korpásodás. A szürkésfehér anyag felemeli a pikkelyeket, végül is a láb annyira megvastagszik, mintha mészhabarccsal lenne bekenve. A baj kezdetén elegendő, ha a lábat időnként petróleumos ruhával átkenik, az ülőrudakat pedig a szokásos módon fertőtlenítik. A vastagabb lerakódás esetén a lábat először káliszappanos vízben áztatjuk, majd pedig rühkenőccsel bekenjük."

"Gyógykezelés céljából először zöld szappannal vagy glicerinnel fellágyítjuk s 24 óra mulva langyos vizzel lemossuk a pörköket, azután karbolos zsírral, kreozotkenőccsel vagy perui balzsammal (1: 10 arányában higítva borszesszel) bedörzsöljük a megbetegedett részeket. A kezelés befejezése után az ólak és ketrecek alaposan fertőtlenítendők, nehogy az esetleg azokban maradt atkák újra létrehozzák a M.-at. L. Baromfi-kolera."

"A baromfit úgy lehet a "meszes lábtól" megszabadítani, hogy a beteg állat lábát kenőszappannal bekenjük, 24 óra hosszat rajta hagyjuk, azután meleg vízzel lemossuk. A megpuhult vart éles kanál segítségével nagyon óvatosan eltávolítjuk. A vartól megszabadított helyeket két-három napon keresztül naponta kétszer 1 gr perubalzsam és 10 gr parafinbalzsam keverékével bekenjük. Ezután a beteg helyeket néhány napon át glicerinnel vagy vazelinnel kenjük. Rendes körülmények között nyolc nap alatt meggyógyulnak az állatok, ha nem gyógyulnának meg, az eljárást ismételni kell. A ketrecet gondosan fertőtleníteni kell."

"Neostomasol 5 ml 5 dl vízben felodva, ebben kb. 4-5 percig kell a lábakat áztatni (erre én egy befőttes üveget használtam). Ettől kinyiffannak az atkák. A kimaradt szert az ólban 2 literre hígítva ki lehet permetezni. A száraz bőrt csak valamilyen krémmel, kenőccsel lehet megpuhítani. Én vazelint használok (a gyógyszertárban vásároltam) és pár grammhoz néhány ml gázolajat keverek. Hál' Istennek eltűnt az atka, a tyúkjaim lába újra sárga. Nem szenvednek, jobb a kondíciójuk, még a tolluk is rendezettebb. Elég szerintem hetente 2-3 alkalommal megismételni az ásványolajas kezelést és egy darabig biztosan nem lesz gond a meszes lábbal."


A rüh (által okozott ) nem múlik el magától, csak felírt gyógyszerekkel, krémekkel szüntethető meg. Ha nem akarsz bajlódni vele (és sok tyúkod van, le is vághatod).Ha viszont gyógyítani akarod, érdemes az érintett tyúkot (tyúkokat) összefogni, és pár napig, amíg a kezelés tart külön ketrecben, elkerített kis térben tartani, hogy könnyebb legyen mindig összefogdosni őket. A kezelést 2-3- szor ismételni kell, de ha már vastag az elhalt hámréteg, több (7-8 alkalom) is szükséges lehet. Érdemes kezelni, mert ezek rovarok, tehát könnyen átterjedhet a többi tyúkra is idővel.
A kis sebhelyek valamennyire legyengíthetik a tyúkot, és ezért hajlamosabb lehet az egyéb betegségekre.
Egyébként nekem is ilyen az egyik öreg tyúkom, a többi még nem hála istennek. De ma megveszem a hozzávalókat, és este befogom.

Holnap pedig megkezdődik a gyógyítás.

Bár lehet előbb szétnézek a tyúkudvaron, mert ha a legöregebb tyúkom, amit egy-kézt hónap múlva úgyis levágtam volna, akkor lehet inkább most levágom...

Előzmény: rituka77 (38941)