anegytech1 Creative Commons License 2015.07.01 0 1 16202

Beltérben is lehet paradicsommal próbálkozni, de elég sok pénz ráfordítást igényel a világítás. Egyedül LED-del érdemes próbálkozni, én palántaneveléshez vettem néhány növényvilágító fénycsövet, de ez csak úgy volt elég, hogy az ablakban a természetes fényt egészítettem ki vele. Télen a rövid nappalok miatt lényegében csak úgy lenne értelme, ha csak mesterséges fényt kapnának, ahhoz viszont komoly világítás kell. A LED-ből csak építeni érdemes, ha az embernek van hozzá érzéke, megépítheti magának, vagy van Mesterséges megvilágítás topic, ott van olyan ember, aki elvileg vállal ilyen led-lámpa építést. Így jóval olcsóbb, mintha készen vásárolnád, de akkor sem olcsó. Ráadásul ennek már komoly fénye van, ráadásul rózsaszínes, így ha a szobában csak úgy szabadon van a növény és felette a világítás, akkor ha még takarod is oldalról a világítást, akkor is rendkívül zavaró lenne.

 

Én ezt maximum úgy tudnám elképzelni, hogy egy külön helyiségben rendezném be, ami nincs rendszeresen használva. Külföldön nagy divatja van főleg beltéri kender termesztésnél a termesztő boxoknak. Ezeket nálunk is lehet kapni (pl. Babylon grow shop-ban), persze kendert nálunk nem lehet termeszteni, de paradicsomnak is teljesen jó. Viszont olyan ára van, amit a pari soha nem hoz be. Ilyet (hasonlót) akár építeni is lehet, ha van rá hely, de így is a bekerülési költsége a világítással együtt legalább 50ezer forint. Ha van rá keret, akkor fel lehet fogni egy drága hobbinak, de megtérülésről természetesen nincs értelme beszélni. A mesterséges növényvilágítás topicban (ha visszanézed) lehet találni képeket ilyen rendszerekről, de a többség inkább csak palántanevelésnél foglalkozik vele.

 

A parinak legalább 5000 lux fényre van szüksége, ez m2-enként 5000 lumen. Ezt a fénymennyiséget nem egyszerű összehozni, de láttam már a korábban említett topicban lámpa alatt virágzó-termő szamócát.

 

Ha a pari nem kap elég fényt, akkor nem az a legfőbb probléma, hogy nem hoz virágot, hanem hogy irtózatosan megnyúlik. És valószínű a virágokat is ledobálja magáról.

 

Ha kap elég fényt, vizet, tápanyagot és megfelelő hőmérsékletet, akkor beltérben ugyanúgy teremne, mint a szabadban, de ilyen feltételeket teremteni nem könnyű.

Előzmény: panaszvonal (16175)