Palcsikov Creative Commons License 2015.06.30 0 0 423

 

Sziasztok!

 

Aki hiszi, aki nem, én eddig életem során (44 év) 2x is láttam gömbvillámot.

 

1. Kb. 8 éves voltam, a tesóm 11. Otthon a közös szobánkban egy kis képernyős TV állt az asztalon, aminek az antennája egy 1.5m hosszú dróttal a radiátor csőhöz volt kötve (a jobb vétel miatt). Villanyoltás után pár perccel egy 2-3cm-es narancsos fényű gömb jelenet meg a TV antennája, és a drót találkozásánál, majd lassan a radiátor cső felé kúszott, és mikor elérte a radiátort, roppant hangos csattanással eltűnt. 

 

2. Két éve, a török tengerparton, éjfél körül ücsörögtünk a szobához tartozó teraszon (abszolút józanon), és kelet felől, nyugati irányban, kb. a víz és a homok vonalában, kb. 50-80m magasan, egy szintén narancsos színű, szerintem 2-3m átmérőjű gömb ment a levegőbe. Nem ment gyorsan, 1-2 percig látható volt, majd felrobbant. A hangját nem lehetett hallani, igaz, kb. 800-1000m távolságra, mikor eltűnt. Tökéletesen csillagos éjszaka volt, felhő a környéken sem. 

A nejemmel sokat gondolkodtunk rajta, hogy mi lehetett az. Én mondjuk meteorra is gondoltam, de ahhoz túl lassú volt (nem ment többel, mint 40km/h), és ha egy olyan felrobban ebben a magasságban, másnapra tuti nagyobb híre lett volna.

 

Szóval,  számunkra nem kérdés, hogy létezik-e. Inkább csak abban reménykedem, hogy kiderül, mi az.