Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 135882

Aki dinamóelvről beszél, ámbár fogalma sincs róla, nem restell kerékpárdinamóra hivatkozni, ott azért akadnak gondok. A dinamó egy kommutátoros DC villamos gép, a kerékpáron viszont AC generátor található. Azt csak a népnyelv nevezi dinamónak, szakember ilyet szégyellne leírni, mert egyszerűen butaság.

 

Dinamóelv csupán az öngerjesztés elvére utal. Az AC szinkrongenerátor is képes önmagától (a forgórész remanens mágnesessége miatt) felgerjedni, de ez csak indítási kérdés, semmi köze a frekvencia dolgaihoz.

 

Tehát ilyen dolgokhoz nem ért a cikk írója, de legalább tájékozott egyéb kérdésekben, amire én terjedelmi okokból sem tértem ki, igyekeztem egyszerűsíteni. Csak nem azt kellett volna kiolvasni a cikkből, ami a németek helyi gondjaira vonatkozik, hanem inkább azt, hogy nálunk miért járnak pontosan a szinkronórák?

 

Nekem is megvan még a LED-kijelzős óra, később kiépítettem belőle a kvarcoszcillátort, miután már a hálózati 50 Hz-ről is teljesen pontosan jár, soha nem kell korrigálni, csak nyilván áramszünet után.

 

A szekunder szabályozás feladata, hogy visszaszabályozza – a teljesítményegyensúly  beállításával – a frekvenciát öt perc alatt az előírt értékre. Itt is vannak átmeneti lengések, de  gyors a csillapodás. Nem mindig pontosan  50,000 Hz a beállított érték, hiszen a korábbi eltérésekből eredő időt is ki kell egyenlíteni.

 

Tehát hiába vannak elkerülhetetlen lengések a rendszeren, az óra végeredményben mégis pontosan jár, mert késést-sietést mindig kompenzálják.

 

Mindenképpen felesleges volt ezt szóba hozni, mert a hozzászóló gépére, órájára semmi hatással nincs. Fórumokon néha előfordul ilyen kérdés, valószínűleg az alaplapon a rezgőkvarc hibája okozza. Legalábbis találkoztam már hasonló hibával, csak nem alaplapon, hanem más készülékben.

Előzmény: Hehe164 (135876)