FAQtyA Creative Commons License 2015.06.16 0 0 79612

Sziasztok!

 

Egy 2000-ben épült házban szertném a fűtést csöppet módosítani. Tetőtéri szobákban van hagyományos homlokzati nyílászáró és tetőablak is. Sajnálatos módon a tető ablakok alatt nincs fűtőtest, ami okozott némi problémát eddig, de most elkapott a munkakedv, hogy rendbe tegyem. Jelenleg Vogel lapradiátorok vannak fent. A falban megy a csövezés 5 rétegű műanyagból, amire roppantó gyűrűs módszerrel vannak a kiállások rögzítve. Azon teljesen alap Comap szelepek vannak, amit szerelés nélkül lehetett anno a méretre vágott csővégekre rátolni, majd a radiátorba kötni. Valamilyen körmösrögzítéssel, szilikon gyűrűs tömítéssel. A ház sajnos még nincs szigetelve:( Ez a kiindulási alapom. Voltam egy gépészeti boltban, ahol nagyon korrektül segítő szakikkal összepakoltuk a lehetséges csatlakozási pontokat a pulton. Amiben a segítségeteket/tapasztalatotokat kérem, hogy három féle lehetőség lóg a levegőben.

 

1. Marad a jelenlegi lapradiátor. Arról készítek egy leágazást falon kívűl, amit a padló felett szintén 5 rétegű csővel (még van maradékom) elvezetek a tetőablakig a padlóhoz közel, majd oda bekötök egy második lapradiátort.

 

2. Leszerelem a jelenlegi lapradiátort. Kibontom a fali csövezést. Készítek egy kiállást a padló meghatározott magasságában, ahonnan L alakban a szoba két külső főfalán végig vezetek egy 2x 3 méter hosszú szalagradiátort.

 

3. Marad a jelenlegi lapradiátor. Arról készítek egy leágazást falon kívűl, amit a padló felett szintén 5 rétegű csővel elvezetek a meglévő lapradiátor másik végéig, és onnan indítok egy szintén L alakú szalagradiátort, csak az egyik falon egy kissé rövidebb lesz a lapradiátor miatt.

 

Természetesen a fűtési teljesítmények figyelembe vételével méretezve mindezt. A szalg radiátor mellett szól még, hogy a sarokban télen jelentkező penészedést is megszünteti elvileg.

 

Nekem a tiszta szalag radiátoros megoldás tetszene jobban, de nincs az ismeretségi körömben senki, akinek olyan van. Esetleg nektek van szerelői/használói tapasztalata vele? Érdemes, nem érdemes? Mire kell odafigyelni, ha olyat szerelek/méretezek? Mivel közvetlenül a külső falra szerelném, nem fog hőhídként funkcionálva, alápenészedni?

 

A segítségeteket előre is nagyon köszönöm! Bocs a kissé méretes hozzászólásért!