Törölt nick Creative Commons License 2015.06.15 0 0 135787

Nekem is volt problémám a Firefox és Google térkép viszonylatában, amit sokáig úgy hidaltam át, hogy térképet inkább a Chrome-ban néztem. Ami egyébként jó nagy memóriazabáló, de még épp belefért.

 

Nemrég viszont alaposabban utánajártam, elkezdtem állítgatni a RAM-ot. Mint kiderült, a térkép használata közben a grafikus memóriahasználat majdnem 700 MB-ra szökik, míg egy ponton lefagy a böngésző:

 

 

Ezen a gépen UEFI-ben lehet állítani az iGPU részére megosztott RAM-ot 128, 256, 512, 1024 MB értékben. A fenti képnél még 256-ra volt állítva, a többit virtuálisan használta, kilapozta, gondolom. A képen csak azért nem látszik a GPU-használat, mert véletlenül kivettem egy pipát a programban (Engines).

 

1024 MB kivételével bárhová állítottam, a Firefox előbb-utóbb lerohadt a térkép használata közben. Itt már 1024-re van állítva, nem fagy le, végén én zártam be:

 

Ámbár kicsit érdekesen jön ki, hogy a gépemben összesen van 4 GB RAM, abból 1 gigát erre áldozni, lényegében a Firefox miatt, de azért elkezdtem így használni.

 

Különösebb gondom azóta sincs belőle, használható a gép. Azt már megszoktam, ha néha megtelik a RAM, a Windows figyelmeztet, hogy zárjak be programokat, bezárom és ennyi. (De lapozófájlt továbbra sem fogok használni, mert nekem így jobban bevált.)

 

Az is kiderült, hogy a nagy memóriahasználat oka az 1920 x 1200-as monitor is. Ha a térképet kisebb ablakban nézem, négyzetesen csökken a grafikus memória használata. Ez persze kézenfekvő, csak ilyenre valahogy nem gondol az ember (minek venném kisebbre az ablakot?), a korábbi fagyások így is kivédhetők lettek volna.

Előzmény: Foeniculum V (135784)