flcsh Creative Commons License 2015.06.14 0 0 25199

Tiszteletem a fórum tagjainak!

Szántással kapcsolatban szeretnék kérdezni, de előtte egy rövid "bemutatkozás":
A házunk mögötti kertben kb. 400 m2 zöldséges kertet, 300 m2 szőlőt, a szölőhegyen 1200 m2 szölőt (mindegyik tőkés) művelünk.
Az itthoni kertben évről-évre nagyobbodik a zöldséges aránya a szölő rovására. Mindegyik homok talaj.
Sokáig csak kézi szerszámokkal és tolikapával műveltük, a veteményest minden ősszel felástuk, ill. az 1-2 hizó + baromfik trágyáját is úgy ástuk bele ősszel és tavasszal.
Dehát mi sem fiataloduk, ezért 3 éve vettem egy Bertolini 215 kapálógépet. (A gépen 4,8 LE-s Honda GX 160 motor van, 80 kg és munkától függően szoktam 2x5 vagy 2x10 kg súlyt ráakasztani. A gyári rotációs kapasoron kívül van hozzá Marci géphez való körmös kerék, kultivátor, töltő eke és jobbra forgató eke.) A gép és a kapható gyári kiegészítők: http://www.oleomac.hu/kapalogep/profi/kapalogep_bertolini-215-kapalogep.html
Igazából nagyon meg vagyok elégedve vele, csak egy probléma van, igaz az a legnehezebb munkával kapcsolatos, amihez legjobban kellene.
Az őszi ill. tél végi trágya bedolgozása nem akar menni.
Szántani szerintem tudok vele olyan minőségben, mélységben, ahogy eddig fel szoktuk ásni, de a trágyával nem boldogulok.
Első évben rászórtuk a földre a trágyát és úgy próbáltam beszántani. Hát kegyetlen nehéz volt és csak tolta össze a ganét, alig fogatta be.
Következő évben úgy próbáltuk, mint az ásásnál szoktuk, hogy minden 3. ásónyomba raktuk a trágyát. Így sokkal jobb lett, de tavasszal a fogas, gereblye, kapa nagyon sokat összeszedett - vagyis nagyon sekélyen maradt a trágya.
A hosszú bevezető után a rövid kérdés: az említett géppel és felszerelésekkel elméletileg lehetséges -e a trágya normális beforgatása, vagy eleve reménytelen az ügy, esetleg a módszeremmel van baj?
A körmös kerék 34 cm átmérőjű, az eredeti, gyári pedig 41. Esetleg a nagyobb kerék és egy nagyobb eke segítene?