torony78 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 93834

A Bécsi út Vörösvári út sarkán lévő szakboltban volt szerencsém élőben megtapizni és a nyálamat rácsorgatni a Dewalt "legolcsóbb" (bruttó 198e) asztali körfűrészére, ami egy jobsite gép, DW745

Csak néhány benyomás laikus szemmel (igyekeztem azokat a szempontokat felidézni a szemlénél, amiket itt a tapasztaltabbak emlegetnek)

 

Asztala szürkeöntvény. Szerintem ez a legprofibb, legfincsibb része. Kissé talán érdesebb, mint ahogy képzeltem, de egyszerűen gyönyörű. Anyagot nem toltam rajta, nem méricskéltem a síkságát, szimplán csak jó benyomást tett. A mérete még éppen elmegy, nagyobb jobb lenne azért széltében és hosszában is. Az alátámasztó acélváz kellően merev és robusztus. Lábai állíthatóak. 22 kiló az egész szóval azért kell neki még egy komolyabb állványzat műhelyben, de ez ugye alapvetően mobilitásra lett kitalálva.

A párhuzamvezetője érdekes, más márkánál nem láttam ilyet: fogaslécen csúsztatható elől hátul. Emlékszem, hogy korábban valaki felvetette, de nem aratott túl nagy sikert az ötlet. Ami  a képen látható gomb a sín alatt, azzal kell jobbra balra állítani és amint beállt, a gép jobb oldalán lévő karral kell fixálni. Ilyenkor az asztal előtt és hátul is lerögzíti. Finoman megnyomkodtam a stellert fixált állapotban: stabil. Beállítottam a párhuzamvezetőt a T-horony oldalvonala mellé, hogy lássam mennyire párhuzamosak, és a steller egy pár tizedet hátul eltér a laptól, tehát a Dewalt is tudja a leckét. Ami gondom volt a stellerrel, az a finomállítása. Ezzel a kis marokgombbal nem nagyon tudtam finoman, tizedeket állítani, mert valahogy a steller T-fejen lévő csúszkája és a sín között olyan tapadás van, amihez viszonylag nagy erő kell, hogy megmozdítsuk, amikor legyőzzük a tapadást, akkor viszont ugrik egyet, és ezzel jól "tútoljuk". Azt mondja nekem a marketingért felelős jóember, hogy ő bezsírozná (vagy szilikonozná, már nem tudom melyiket említette). Hát a zsír és fűrészpor násza nem tudom mit fog összehozni hosszútávon... Ez nem nagyon tetszett ezért az árért.

A lapkörüli betét guszta, szép nagy, szintezhető és kivehető. Volt rajta egy kis 3-4 cm hosszú 2mm-es rés a lap rése mellett, az nem tudom, mire jó.

A kés olyan vaskos, és benyúlik a fűrészlap fölé is. Elszívásnak van csonk a fedőpajzson és hátul a doboz fenekén.

Az emelőszerkezet könnyen forgatható finoman állítható. A döntéssel is elégedett voltam.

A kapcsolója nekem annyira nem esett kézre, be kell nézni az asztal alá, hogy megtaláljam, biztos sokáig tartana, míg megszokja az ember, de az is biztos, hogy véletlenül nem lehet ki-be kapcsolni :)

Amiben viszont nagyot csalódtam, az a szögvezetője. A horony és a vezetőpálca között szemmel is jól látható, közel 1mm-es rés volt!! Mondom a palinak, hogy ez azért csúnya. Azt mondja ő sem érti, de biztos megvan az oka. Más alkatrészekben századra pontosak az illesztések, itt is kell legyen ennek magyarázata, valami a forgáccsal kapcsolatos biztos :))) Hááát. Ez gáz szerintem.

Megkérdeztem még a csókát, hogy bekapcsolhatjuk-e. Mondta igen. Szénkefés, hangos, de 1850W-hoz képest nem vészes. Gyönyörűen pörög, 250-es lap megy bele, ha igaz. Mikor megállt a lap, próbáltam megkotyogtatni, de meg se moccant oldalvást, ez nagyon klassz.

Én ezért az árért több pontosságot (szögvezető) és finomabb megoldásokat (stellerállítás) vártam, szóval ennél a kategóriánál is van kompromisszum.