pacsepa Creative Commons License 2015.06.12 0 0 96291

Ezt azért járjuk körbe!

 

Azzal, hogy anno a járulék jogcímen történt befizetés adó lett, a kormány két legyet szándékozott ütni. Egyrészt ezzel egyszer és mindenkorra deklarálta, hogy a nyugdíj nem jár, hanem adható szolgáltatás.

Ez a hozadéka ma is létezik!

 

A másik fontos hatása és véleményem szerint akkor ez volt a fő csapásirány: a megingatható manyuposok megfélemlítése. A már beidézett törvény lényegében a manyuposokat hozta vona jelentősen hátrányos helyzetbe, amikor az állami öregségi nyugdíj részüket megállapítják. Ugyanakkor a jogászok (van a környékemen pár) helyből mondták, hogy ez még a gránitszilárdságú Magyar Alkotmányban is megbukik, de sérti a Magyarország által korábban aláírt nemzetközi jogi chartákat is.

Arról van szó hogy az Alaptörvény (összhangban a nemzetközi gyakorlattal) biztosítja minden ember jogát az emberi méltósághoz:

A XV. cikk 2) bekezdése a faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési helyzet mellett kimondja az egyéb helyzet szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát.

Lefordítva manyupra ez azt jelenti, hogy mindegy hogyan nevezik a beszedett nyudíj járulékot/adót. Mivel a szolgáltatás a befizetéshez köthető, a befizetők NEM ZÁRHATÓK ki semmilyen hátrányos megkülönböztetéssel a szolgáltatásból.

Az AB a döntés nyilvánosságra hozatala előtt értesítette a kormányt annak tartalmáról. A durva presztízs veszteség elkerülése érdekében az Orbán kormány 1 nap alatt (!) visszavonta az idézett manyuposokra hátrányos §-okat. Cserébe az AB nem hozta nyilvánosságra az egyébként kiszivárgott döntést, mondván okafogyottá vált az asszem két nappal későbbre már meghirdetett és nagy érdeklődéssel várt döntés kihirdetése.

Előzmény: eigert (96287)