pacsepa Creative Commons License 2015.06.11 0 0 96211

Ebben egy apró probléma van, de javíts ki, ha rosszul tudom:

Ezt a festményt egy külföldi állampolgár megvette és nem Magyarországon. Jogszerűen van egy külföldi állampolgár tulajdonában, nemzetközi jog szerint szabadon rendelkezhet vele. Innentől nem védheti meg a magyar állam. Ráadásul a képet Munkácsy nem is Magyarországon festette egy nem magyar megrendelőnek, Karl Sedelmeyer fizette ki neki (lásd "Aranyecset" és "A Nap Szerelmese"). A kép témája sem köthető a magyar történelemhez. Most akkor mi van? Ha ez nemzetközi bíróságra kerül, akkor mire lehet hivatkozni? Hogy éppen Magyarországon van a védelem alá helyezésének pillanatában?

 

Munkácsy az egyik legnagyobb magyar festő, a képnek ez az egyetlen kötődése Magyarországhoz. Ezen az alapon ha lenne Munkácsy vérében némi mondjuk román vér, akkor a románok is ott tarthatnák ha éppen Bukarestben turnézna a kép? Vagy ami a legjobb, akkor a legismertebb reneszánsz festmények mindegyikét védelem alá helyezhetné Olaszország? Rettegjetek franciák, visszakérik a Mona Lisa-t?

 

A műkincset védeni úgy lehet, ha az magyar tulajdonban van, műkincsként nyilvántartásba veszik és akkor tényleg engedélyhez köthetik az országból való kivitelét. Van egy ismerősöm, akinek egy halom védett festménye van az egyik lakásában. Be kell jelentenie a képek helyét, eladási szándék esetén csak itthon és engedéllyel bocsáthatja aukcióra bármelyiket, előtte fel kell neki ajánlania az államnak. De ez az illető magyar állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgár. A képeket ismert műgyűjtő édesapja hagyta rá. A képek között van nem magyar festő alkotása is. Szintén Magyarországon védett alkotás.

Előzmény: Ggantijja (96210)