Törölt nick Creative Commons License 2015.06.09 0 1 93504

Én 4-5 éve a kertben használom fel a fűrészport, forgácsot. Nevezzük inkább csak forgácsnak, mert a nálam képződő mennyiség kb 90-95%-a forgács és a többi csak a por. A gyümölcsfák körül csinálok egy mélyedést, kb 100-120 cm átmérővel és kb 8-15 cm mélységben, ahogy azt a locsolásnál szokták. Ezt az árkot töltöm fel a forgáccsal. Sok jótékony hatása van a forgácsnak, a már említett kiszáradás ellen is nagyon jól véd, de a fő hatása az, hogy a hangyák eltévednek a forgácsban így nagyon kevés jut fel a fára. Mivel a hangyák hordják egyik fáról a másikra a tetveket, a tetvek mennyisége is drasztikusan lecsökkent, alig kell permetezni, ami megtakarítás is, és a termés is szebb lesz a kevesebb nedvszívó miatt. A fák kevésbé gombásodnak, szintén a kedves hangyák távol tartása miatt. Régen hetente, kéthetente kellett permeteznem a fákat, amióta a forgácsot rakom a tövébe azóta elég évente 2-3 permetezés. A forgácsnak van még egy jótékony hatása, idővel el kezd lebomlani, és így szén tartalmú tápanyaggal látja el a fákat. Havonta-kéthavonta amikor a fa  tövében a forgács már összetöpörödött, friss réteget rakok rá lazán. Ez főleg a nyári hónapokban fontos de már rügyfakadás előtt elkezdem a forgács gyűrűk készítését.

 

Mivel jóval több forgács keletkezik mint amit a felesleget nagy fólia zsákokban tárolom száraz állapotban. Amikor levágjuk a füvet a kertben, vagy talicska számra hordjuk a gazt a komposztáló ládához, mielőtt a friss füvet/gazt beraknám a komposzt ládába előtte egy kb 10cm-es rétegben megszórom a félretett forgáccsal és csak utána rakom rá a friss nyesedéket. Pár hét alatt ez is elkezd összeesni, és idővel szépen lebomlik. a komposzt meg nagyon jó minőségű lesz így. 

 

Az első évben amikor elkezdtem alkalmazni ezt a módszert, csak kevés eredményét láttam, de mára már jelentősen látszik a hatása.  Évek kellenek a forgács teljes lebomlásához és tápanyaggá alakulásához, de a tetvek és hangyák távol tartásában már 1-2 év után látni az eredményt. Mára ott tartok, hogy virulnak a gyümölcsfáim, nincsenek betegségek, alig kell permetezni. Idén még csak 2 alkalommal permeteztem. 

Tűzre nem rakok forgácsot semmit, mind megy a kertbe. A veteményesbe is lehet használni a forgácsot amikor még kicsik a növények, a kiszáradás ellen nagyon jó, és idővel ott is lebomlik.

 

 

 

 

Előzmény: Babszem_ (93493)