Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.06.09 0 0 63339

A villanymotorok a bekapcsolás után néhány (tized)másodpercig igen nagy áramot vesznek fel (a felpörgés idejére), utána áll be az áramfelvételük a normál értékre. 

Minél nagyobb az utcai hálózati vezeték ellenállása (pl messze van a háztól transzformátor), egy nagy fogyasztó annál jobban le tudja rántani a feszültséget.

 

De az is lehet, hogy a normál feszültség is túlságosan alacsony nálatok (azért olyan érzékenyek rá a lámpák), tehát lehet, hogy a hivatalos 230 volt helyett a valóságban többnyire csak 215 körül van (meg kellene mérned néhányszor különböző időszakokban)

tehát talán az zavaró most, ha a 218 v-ot rántja le a szomszéd ketyeréje mondjuk 199 voltra, miközben ha 230 V lenne az átlag, akkor talán észre sem vennéd az időnként 211 voltot.

Ezen már többnyire tud javítani az áramszolgáltató (meg tudja emelni a feszültséget egy kicsit a transzformátoron), ha szólsz nekik, hogy a 230 V nálad csak 218 V,

a szomszédod flexelését/hegesztését nem tudják megtiltani,

és azt sem fogják bevallani soha neked, hogy nem túl optimális a hálózat a környéketeken és már rég kellene rá költeni pár milliót :)

Előzmény: Grim13 (63338)