archivalo Creative Commons License 2015.06.04 0 0 93337

Elvileg mindegyik másra jó...

De kimondottan ilyen "idomcsiszolásra" egyik sem - legfeljebb a hosszú, szalagcsiszoló - ellendarabbal (ami a felület negatívja) és hátulról ezzel nyomod neki a szalagot. Ehhez azonabn egyenként le kell bontanod a fahát deszkáit - ez azt hiszem ugrott.

 

Innen kezdve bármelyik géppel is csiszolod, egyik sem lesz "tökéletes": a rezgőcsizoló éppúgy egy "vonal mentén" érintkezik a domború felülettel, mint a szalag, a "körforgók" (flex, excenter, fúrógépbe fogott körtányér) pedig egy pontban (vagy vonal mentén) - ezeket viszont rá lehet bírni bizonyos "rásimulásra, megfelelően "lágy", puha tárcsával. Ha pedig "billegteted", akkor egézsen jó felületet tudsz velük kialakítani.

 

A legkevésbé termelékeny a rezgőcsiszoló - viszont nagyon jó síkfelületet tudsz vele kialakítani.

 

Legnagyobb termelékenységű a flex, akár lamellás tárcsával, akár fíbertárcsával csinálod - de könnyű belekapnia az anyagba. ha nemvagy vele gyakorlott, akkor könnyű eltolni.

 

A kettő közötti átmenet az excenter csiszoló, amit nem nagy erővel nyomva, majdnem körcsiszolóként lehet használni, rányomva pedig majdnem rezgőként. (Gyakorlatilag a rezgőcsiszolót ugyanúgy egy excenteres tengelyvég mozgatja, csak ennek a négy srka meg van kötve gumihasábokkal, így ez nem tud forogni. Az excenteres csiszoló egy tipikus bolygómozgást végző holmi, mert a tányérjának közepében van egy csapágy, és ebbe a csapágyba megy bele a motor tengelyéhez képest excenteres hajtás: ennek eredményeként a motor tengelye körül kering, a sajátja körül pedig forog. Annak tükrében, hogy a terhelés oldalon mi a meghatározóbb, vagy forog, vagy kering - ez a két szélső helyzet és ezen belül ezek kombinációit valósítja meg. Vájtfülüek számára ez egy két szabadságfokú bolygómű...)

 

Ha még egyik sincs, akkor - ezt a projektet követően - szerintem a legsokoldalúbban az excentert tudod használni: lehet vele sok anyagot is eltávolítani és lehet vele szép felületet is biztosítani.

Ha nagyon sok pénzed van, akkor vehetsz egy Fein multitool-tis, amihez vannak idomcsiszolók és az egyik pont stimmelhet a domborodó felületre. (természetesen vehetsz klónt is, sokkal olcsóbban 10 körül, de az idomfejeket csak a Fein gyártja - de ezek többnyire (azaz eddig csak olyat láttam) kombatibilisek egymással:8 pöcök s erre ül rá egy poligon kivágás. Nekem egy workzone van, amihez az parkside feltétek tökéletesek, de az akksis parkside-hoz is jók voltak az unimaxos kütyük éppúgy, mint  bosché (ez utóbbiba a csavarfeje alá egy fakötéses alátétet kellett tenni, mert a furaton átesett az imbuszcsavar, de ennyi volt az egész)

 

Azt ne várd, hogy megmondjuk, melyik lesz a legjobb, mert egyik se erre van kitalálva. Kompromisszumot kell kötni, aminek mértéke a további felhasználás és a pénztárcád kapacitásától függ.

 

Ha nagyon ráérsz, akkor lehet, hoyg a legjobb egy egyedi készítű, lapokból álló csiszoló "henger" lenne, ahol a lapokat egy tengelyre merőölegesen, sugárirányban raknád fel úgy, hogy egy fúrógép tokmányába lehessen befogni. A befogás legyen egy 8-as, vagy 10es csavar. erre ráhúzol egy fából készült hengert, aminek a palástját, a henger tenegelyével párhuzmosan hosszanti irányban bevagdosod. Ide ragasztasz be olyan csiszolóvászonból készült csíkokat, amiknek a külső oldalát egy konkáv ívre vágod, ami megfelel a széldeszkáid görbületének. Ezután fúrógépbe befogva, rányomod a deszkákra és ez egyenletesen, azonos íveket csiszolva lemunkálja felületet.

Ez sem lesz könnyű, de működik. Ha csinálod,. csinálj legalább 3-at belőle, hogy cserélni tudd...

 

Előzmény: Pityu... (93330)