FüstyZ Creative Commons License 2015.06.04 0 0 93296

Sziasztok!

 

Lőttem 3 képet az aktuális Lidl katalógusból, hátha van akit érdekelnek a szerszám akciók (júli 11-től) és még nem találkozott vele. A Lidl oldalán még nincsen fenn.

 

 

Van olyan közte amiről már van tapasztalatom, ezert leírom, talán segíthet.

 

Első oldalon endoszkópkamera. Unokatestvérem rendelt ilyent a német Lidl webáruházból. Kipróbáltuk.  felbontása nem túl izmos, de azért elfogadható a kép rajta. Fényerő jó. Ezért az árért nem rossz minőség.

 

Második oldal. Akkus fúró levehető tokmánnyal. Ilyenem van kb 2 éve volt már egyszer. A gép Einhell gyártmány, de Einhell klónja tudomásom szerint nincsen (aminek levehető lenne a tokmánya). Olyan Einhell gép van, aminek ilyen az akkuja, de nem levehető tokmányos. Másik 10,8-as Parkside gépekkel nem kompatibilis az akku. Pótakku az Einhelltől rendelhető, többe kerül mint most a komplett gép. A levehető tokmány nagyon jó. Egyrészt rövid tud lenni a gép, így kis helyen is lehet csavart behajtani. (délután lemérem a műhelyben tokmánnyal és anélkül is). Tokmányban fúró, egy gyors mozdulattal levehető a tokmány, a mágneses bitbefogóba meg gyors bedobod a bitet. Így akinek egy gépe van, az is tud gyorsan fúrni és csavarozni egymás után. Hasonló felépítésű Metabo gép (tudom nem egy liga) 60-70ezer ft, felszereltségtől függően. Én elég intenzíven használom. Ennek az lett a vége, hogy a bitbefogóban lévő mágnes eltöredezett és szép lassan a bitekre ragadva kijött/kipotyogott és elfogyott. Így a bitek kiestek/nek a foglalatból. Próbáltam pótolni egy bithosszabbítót szétvágtam, kiszedtem a mágnest. Beragasztottam, de olyan lett, mintha ott sem lenne. Érdekes, elment a mágneses ereje. A másik ami előjött, hogy a tokmány megszorult és nem tudtam visszatenni a tengelyre. Ezért azt szét kellett szedni. Nem nagy ügy, egy zégergyűrűt kell leszedni és ki kellett tisztítani belül. Három kis csapágygolyót lök ki a tokmány, ez rögzíti a tengelyre. Ebből egy beszorult, mert mögé ment egy kis rutyi. Hangsúlyozom, hogy ezek a hibák igen intenzív használat mellett jöttek elő. Hobbi célú felhasználásnál ilyen gond nem lesz. Unokatesómmal egyszerre vettük két éve. Az övé még újszerű, az enyém már elég megviselt. A nálam előjött hibái ellenére bátran ajánlom ezt a gépet. Az ára is nagyon jó, szerintem én két éve többért vettem.

 

Asztali körfűrész. Totál ugyanaz ránézésre mint a Workzone. Az legutóbb azért valamennyivel olcsóbb volt Aldiban, talán 34 vagy 35 ezer. Én két éve 32-ért vettem. Amit írok az a Workzone-ra vonatkozik, de szerintem a Parkside-ra is áll. Én nem szeretem ezt a gépet. Jobb lett volna, ha még gyűjtök egy kicsit valami másra. Két fő problémája van és pár aprób/idegesítő de javítható.

1. A legszarabb az asztal. Több részből áll össze. Nincsen síkban a darabok, görbék a darabok, egyszerűen bármit csinál az ember nem tudja síkba hozni. Billeg rajta az anyag, így ronda lesz a vágási felület. Nagy a hézag a fűrészlap körül, akár 5mm-es darabok is le tudnak szaladni a lap mellett.

2. Az emelő-sülyesztő mechanika is selejtes. Felemelve teljesen a lapot beállítom a vezetőt párhuzamosra. Leengedve, hogy csak kb fél centit áll ki az asztalból, már elmegy és nem párhuzamos. Az egész mechanizmus ráadásul a hurka asztallap aljára van rögzítve.

Ez volt a két nagy hiba amit nem tudtam megoldani bármit is próbáltam, ripityomra szedtem már.

3. Ha beállítom, a fűrésztárcsát merőlegesen az asztalra(már amennyire lehet), akkor a gép oldalára ragasztott skálá kb -10°-ot mutat. A skála egy matrica. A mutatót meg nem lehet annyira állítani, hogy ráforgassam a 0-ra.

4. Ha szögbe döntöm, akkor ugye le kellene rögzíteni. Dönteni egy henger tekerésével lehet. Rögíteni meg egyazon tengelyen lévő másik hengerrel lehet. Na, miközben megszorítanám mindig elmászik a szög is. Szar az egész. A gép belső oldalán van egy íves fogasléc. Ez tele megy fűrészporral és egyre nehezebb a döntés, gyakran ki kell tisztítani. Ha kívül lenne a fogasléc, akkor nem lenne ilyen gond.

5. Vezető. Rövid. Nem értem miért nem lehet 20 cm-el hosszabb. A műanyag kar, amivel rögzíteni lehet már kettétört, ezt keményfa fogantyúra cseréltem. Azóta jól le tudom szorítani. Rövid a sín is a min a vezetőt tologatni lehet. szerintem 20 cm-re már nem lehet állítani a vezetőt.

6. Az oldalasztalok tartói lemezből sajtolt piliszkák, kicsit nehezebb anyagtól lekonyul a toldás. A jobb oldali meg szinte teljesen felesleges, mert a vezetőt nem lehet annyira kitolni, hogy szükség legyen rá.

8. A szögvezető is használhatatlan, úgy kotyog a nútban mint bíró s...ben a lóf.... Az asztal elejéhez nagyon közel van a fűrészlap, így kellően hátra sem lehet húzni, mert akkor már kiesik az asztalból.

9. Gyatra a porelszívás. Ha használom, akkor csakis maszkban, az egész műhelyben száll a fűrészpor. Pedig van rá kötve elszívás.

10. A lézerről ne is beszéljünk, az csak parasztvakítás.

Ezt a gépet nem ajánlom, ennyi pénzért meg pláne nem. Inkább gyűjteni hozzá és valami jobbat venni.

 

Bocs, hogy hosszú lett.

 

Füsti