MG Petimester Creative Commons License 2015.06.04 0 0 38539

Szia, még talán amit szeretnék mondani, hogy a Seramasz fajta kiváló "szülő" tipus,de az orpik és austrolorpsz is kotlanak. Az utóbbi esetében (apósom nagy "mestere volt és elkötelezett tenyésztője), nekem is voltak már belölle így. 10-ből 5 kivállóan elkotlott és figyeltem nála a viselkedésüket.

A fajtán belül is külömbözők az "anyai" ösztönök szerintem. Van közöttük igazán intenzíven vezető "mami" és olyan is aki kicsit lazábban törődik a kis csapat egybentartásával. De időben is hamarabb otthagyhatja a "gyerekeket" ,tehát a csibéiket. A Wyendotten alá max. 15 saját méretű tojást szoktunk tenni és igen jó, ha 3 hét után is vezeti öket még.Bráhma "mamik" is vizsgáztak jelesre óvi-nénizésből már.  :-))

Végül is az a jó kotló amelyik még az elfáradt csibéket is intenzíven hívogatja később is és a két lábacskája akár a cséphadaró jár közben, finomságokat keresni nekik. Ilyen is van azért.

Kotló és kotló ,szerintem azért fogalmakat és elvárásokat is jelenthet. Szerintem nem csupán, egy 'gép pótlásáról' van szó csupán. üdv.

u.i. Nem véletlenül van szó néha, pl. csibe nevelésről, nevelő ól vagy nevelő táp... stb.

Előzmény: *kotka* (38528)