Mágus23 Creative Commons License 2015.05.29 0 0 59654

Üdvözletem, szia Feri!

A gyári táblák elhelyezése a 328 sorozatú mozdonyoknál a gyártáskori állapotban egységesnek volt mondható. Elhelyezés tárgyában a Henschel és a MÁV Gépgyár máshol helyezte el a gyári táblákat.

Egyik gyár a gőzdómon, a másik gyár pedig a víztisztító burkolatán. A későbbi időkben a gyári táblák elhelyezésének összevisszasága leginkább azért keveredhetett, mert a gőzdóm vagy a víztisztító burkolatát javítások idején, illetve azok alkalmával újították. Szerintem ahova éppen a javítást végző lakatosoknak volt kedvük elhelyezni a táblát, az a javítások után odakerült.

A másik ok amiért keveredhetett a gyári táblák elhelyezése a mozdonyokon az, az esetleges kazáncserék miatt is előfordulhatott. Ugyanis a 328-asok esetében is a különböző kazánok különböző főkeretekbe lettek javítások alkalmával átszerelve. Lásd a könyvben erre vonatkozólag konkrét publikálásra került. (kazáncserés fővizsgák)Tehát előfordult az, hogy egy MÁV Gépgyári főkeretbe egy Henschel gyártmányú kazán került bele. Ezért látható olyan fotó, hogy pld. egy Henschel tábla helyén egy MÁV Gépgyári tábla található. A víztisztító leszerelése a 328 sorozatú mozdonyoknál általában akkor következett be hogyha a kazán övlemezét cserélni kellett, és ha ez már az Antidur vízlágyítás korszakában történt akkor a Petz-Rejtő féle MÁV szabványú cellás víztisztítót nem szerelték vissza. Néhány mozdonyon még a selejtezés pillanatában is rajta voltak a víztisztítók. Ezek a víztisztítók az Antidur eljárás bevezetése után is némely esetben használatban maradtak akkor, ha a tápfejszelepeket nem helyezték át máshová. A 328 sorozatú mozdonyok irattári anyagainak kutatása közben arra nézve nem találtam hiteles dokumentumot, hogy a víztisztítót elvakolás után a helyén hagyták volna. Az Antidur vízlágyítás bevezetése után az övlemezek cseréje esetén rendeletileg a víztisztítót el kellett távolítani, és a tápfej szelepeket a mozdonykazánon máshol alkalmas helyen kellett felszerelni. Ez vonatkozott más mozdonytípusokra is.

Előzmény: Felek Ferenc (59652)