Sajka Creative Commons License 2015.05.29 0 0 56821

Még mindig 77906

Kiegészítés a vasmű feliratának kérdéséhez.

Megmutattam a képet egy felvidéki magyar ismerősömnek. (Anyanyelve magyar, de mint államnyelvet használja a szlovákot, és így a Szlovákiában szokásos szinten megérti a csehet is.)

 

A felirattal kapcsolatos következtetéseimet ő is helyesnek gondolja. Tehát:

- az első szó szerinte is UDRZBARI, azaz 'karbantartók',

- a ZDRAVÍ valamint a hacsekes Ř(R)-ek alapján nem szlovák hanem cseh a szöveg,

- a 1 máj mint ünnepnév csehül is megállja a helyét (sőt mint ünnepnevet igazában ezt használják).

 

Amit ő javasol a megfejtéshez: a harmadik szóban (második sor eleje) szerinte a szó végén nincs C, hanem az maga az I betű, és utána a feliratot tartó szerelvénynek valamilyen darabkája zavar be a képbe. Utána pedig nagyobb szóköz van, feltehetőleg szimmetria- vagy installációs okból.

 

Ennek alapján az a szó nem *kok?arci, hanem KOKSAŘI (hacsekes R-rel). Így érthetővé válik a szöveg, a szó így már létezik. Az alábbi cikkben például éppen a Třineckých ľelezáren, azaz az általunk a képen feltételezett vasmű szakközépiskolájának tanulmányi versenyéről szóló cikk utolsó előtti mondatában panaszolják ezt a szóalakot használva, hogy nincs igazán utánpótlás a kokszoló szakmában...

http://www.novinky.cz/vase-zpravy/moravskoslezsky-kraj/frydek-mistek/4146-30328-plneni-ingotu-tekutym-kovem-odstartuje-soutezni-klani-skol-v-remeslnem-umu-.html

 

Tehát úgy tűnik, hogy a szöveget teljes egészében megfejtettük:

 

UDR®BAŘI A

KOKSAŘI   ZDRAVÍ

1 MAJ!

 

A jelentése pedig (ha az első szónak nincs a csehben valamilyen még speciálisabb szakmára vonatkozó további jelentése):

 

A KARBANTARTÓK ÉS

A KOKSZOLÓK   KÖSZÖNTIK

MÁJUS 1-JÉT!

 

Magának a feliratnak állandó jelenlétéhez az épület tetején még azt a feltételezést vetem fel, hogy esetleg olyan szövegről (esetleg neonbetűkről?) is szó lehet, ami folyamatosan fent volt, viszont csak az aktuális időszakban világították ki.

Előzmény: Sajka (56777)