Törölt nick Creative Commons License 2015.05.27 0 1 50106

Börzsönyi Kéktúra
Diósjenő-Kemence, Kőrózsa Panzió 28.5 km 1. nap

Vasárnap reggel alig négy órás vonatozás után frissen és üdén szálltam le a diósjenői vasútállomáson a kis BZmot-ról, hogy megkezdjem következő kéktúrámat, immár a Börzsönyben.
A vonatozás bár kétszer olyan hosszú, unalmas és még drágább is mintha autóval jöttem volna, de van néki egy naaagy-nagy előnye: lehet rajta aludni, meg csak úgy bambulni, kvázi pihenni.

Diósjenő, resti az első bélyegzőhely, valódi pecséttel (következő három ellenőrző pont kódos) valódi pultos lánnyal, akivel megdumcsizzuk hogy mindketten nagyon szeretjük a TV-ben éppen futó Spongyabob Kockanadrág című jellemformáló és léleképítő rajzfilmsorozatot...:-)

Indulás! Az első kilométerek a Kámori-völgyig a falu utcáin, majd a falu-széli erdőben vezetnek, az igazi erdő, a Börzsöny csak a völgyben kezdődik, nagyjából a méhésztelep után, ahol a "Vigyázz méhek" tábla lépteim szaporázására serkent.
A Kámori-völgy ellenőrzőpontját jó tempóban hamar elérem, vadiúj, faillatú padokat, asztalokat, pihenőhelyet és még szalonnasütőt is applikáltak a szorgos aktivisták a turista kényelméért eme nemes helyre. Mit mondjak, most még nem volt égető szükségem rájuk, később annál jobban hiányoztak...

1. Diósjenő vmh, resti balról

2. a Kámori-völgy még lakott része

3. szép új padok, és az ellátmány

Szép erdei utakon haladtam Pénzásás felé, egyszer csak megtorpantam, valami mozgott a fák közt, ami gyanús volt hogy  a termetes jószág nem nagyon mutatta a pánikszerű menekülés jeleit, mint a vadak úgy általában szokták. Percekig álltam, nyakam nyúlt, szemem gúvadt mint csigáé, hogy mi lehet ez, csak egy jó nagy farpofát láttam, hosszú farokkal, szégyenszemre nem tudtam rájönni hogy mi is lészen az, disznó-e avagy szarvas, vagy csak egy medve? :-)
Röfögött is párat, ekkor már visszafelé araszoltam, de szerencsére fogta magát és eloldalgott, éppen annyira hogy gyorsan eliszkoljak mellette. A kb száz méterre lévő vadászles azért megnyugtatott hogy van hová menekülni...
Csodaszép erdők, majd a felújított, autós turisták által birtokba vett Szondi-kulcsosház után Pénzásás következett, turista-csomópont, viszonyítási hely, útba is igazítottam két autót a közelben lévő Drégely vár felé. Szerintem ők többször járhattak már errefelé mint én, de nálam volt csak térkép! :-)
Drégely vár, következő pont, kódos. A vár kis kitérő, de nagyon megéri felmenni, az utóbbi időben folyamatosan épül-szépül, és a kilátás is remek.

1. kilátás a várból a Magas-Börzsöny felé

2.-3. várfalak... sokat építettek rajtuk az elmúlt években hála a Drégelyvár Alapítványnak

Drégelyvár után hullámzó turistaúton, egyszer fel, egyszer le, itt-ott szép kilátásokkal a Magas-Börzsöny csúcsaira-  haladtam szépen aznapi célom felé. Sárkány-törésnél tettem egy kis kitérőt, de istenuccse komoly bozótharcok árán sem találtam pár sziklán kívül semmit. Szép kilátást, de az már eddig is vót, éppen elég! :-)
Pavarotti kolléga sejtése helyes volt, némi ereszkedés, és a Jelenc-hegy után, de főképpen a Hármashatár körüli Börzsönyi váras kódokat követő szakaszon irtózatosan eldurvolt a sárhelyzet, volt hogy két focilabda volt a túracipőim helyén, mikor lenéztem hogy megvannak-e még...
Az Ötholdas (pagony) nevű gyönyörű rét felüdülés volt, de a Major-kereszttől a Csitári keresztig, majd onnan egészen Bernecebarátiig a sár volt az úr, mit volt mit tenni, megbarátkoztam vele, gondoltam mást úgysem tehetek...
Felültem vóna szívesen egy pikköppre no, de nem gyütt! :-))

1. Sárkánytörés alatt a turistaúton

2. az "Ötholdas"Valóban ez a neve, biztosan a rét mérete miatt kapta ezt a fantáziadús elnevezést

3. kilátás a Csóványosra és a Magas-Börzsönyre egy vadászlesből

Bernecebaráti. Gyönyörű falu, fentről nézve mesebeli.
Lentről nézve nem annyira, mert részeg volt a kocsmában szép számmal, továbbá nagyon érzékeny vagyok a gyerekekre, az állatokra, különösen ha szegényebbek, elesettebbek, és éppen egy ilyen kis párossal néztem szembe az egyik kerítésnél.
Csoki, ropi, cukorka, nem, egyáltalán nem segítség ez, csak egy kis pillanatnyi öröm maximum. Lehet visszajövök még... meglátjuk. Szeretnék.
Kocsmában Zámbó Jimmy, Máté Péter, Apostol kávé, üdítő és a bélyegző is rendben. Mindet szeretem. :-)

Bernecebaráti román-kori alapokon nyugvó római katolikus temploma egy kis dombra épült, erődített hely volt, a templomot körülvevő falak ma is megvannak, sajnos mivel bemenni nem tudtam így csak kívülről nézhettem meg. Szép látvány így is, nem hiába ennek a fotója van a Börzsönyi Kéktúra füzet elején.
Kezdtem fáradni, irány Kemence.
Nem nagyon szoktam leragadni a Trianon-emlékműveknél mert minden faluban van egy, vagy akár több is, de a falu feletti dombon álló Reményik Sándor által fémjelzett emlékműnél megtorpantam, picit más hangulatú volt mint amiket megszoktam, ebben valószínűleg a fények fura játéka is közrejátszott, meg a gyűrűs idézet is.
Eluralkodott rajtam egy hangulat ritkán jön elő, de olyankor jól esik dúdolni egy kis Kárpátiát...

1. Bernecebaráti fentről

2. templomerőd, alatta pincék (nehéz volt fotózni a házak miatt)

3. emlékmű

Kemencére beérve elmúlt a dúdolós hangulatom, ebben nem kis szerepe volt a bontott csokimra több száz méteren át áhítozó méhecskének, ott zümmögött a fejem körül az ebadta, lépteimet szaporáztam, végül szerencsére lemaradt. Cserébe így aztán hamar elértem a falu központjában az egykori Hont vármegye székhelyét, és a Csarna-völgy felé vezető út leágazását.

A Csarna-patak völgye felé a kisvasút telephelye már zárva volt (opciós bélyegzőhely), de éppen abban a percben mikor odaértem kigördült egy kis szerelvény, le tudtam fotózni. Annyira családias hangulata volt a dolognak hogy hihetetlen, ültek a kocsin, két vödörrel és mentek valahová pályát javítgatni, később találkoztam és beszélgettem is velük. Ide is vissza szeretnék jönni családostul-mindenestül.
Azt viszont hogy melyik kisvasúti végállomás van a Másfélmillió elején, a Nagybörzsönyi vagy ez azóta sem tudom eldönteni...
A Kőrózsában hamar megkaptam a (TV nélküli!:-) ) szobámat, Spongyabob, Tunyacsáp, Éden Hotel sehol, így aztán némi pakolászás, tusolás és ruharendezés után muszáj volt eltennem magam másnapra.

1. útelág a Honti Megyeházával

2. "Indulj el egy úton..."

3. a Kőrózsa panzió