Creativus Creative Commons License 2015.05.26 0 1 1111

Két tanulságos esetet elevenítenék föl, melyeket - aki ismeri - sokszor eljátszatta már másokkal, bemutatván az emberi gondolkodás félresiklását. Az esetek egy itten folyó vitához kapcsolódnak, ám nem kvantummechanikai témájúak, ezért:


OFF

 

Az elsőt ifjúkorban lévőnek is fel lehet adni, mégpedig azoknak, akik az alsó tagozatos összeadás, kivonás unalmas példáin már rég túlestek. Egyfajta fejszámolási példának tünik, és ismerősen kezdődik:

 

"Egy busz - amin modjuk te vagy a sofőr - az egyik végállomásról a másikra tart.

- Az induláskor az üres buszra felszáll 15 utas.

- Az első megállónál leszáll 3 utas és felszáll 8.

- A következőnél leszáll 6 utas és felszáll 2.

- Az ezt követő megállóban leszáll 4 utas és felszáll 5.

- Megy tovább a busz és eljut a következő megállóba. Ott leszáll 1 utas és felszáll 11.

- Jön a következő megálló. Ott senki nem száll le, de 4-en felszállnak.

- Ezután, az újabb megállónál 12-en leszállnak, és 2-en pedig fel.

- A busz megérkezik a végállomásra."

 

Aki a feladatot kapja, az végig gondosan számol, sőt még a megállókat is mellékesen összeszámolja (mert már ezzel egyszer megviccelték). S ezután jön a kérdés:

 

"Hány éves a buszvezető?"

 

Erre a legtöbben csak azt tudják válaszolni, hogy 21 utas maradt a buszon, és a végállomásokkal együtt 8 megálló volt, és ebből nem következik a buszvezető életkora.

Persze ennél a beugratós feladatnál elég az első mondatot megismételni, és rögtön kiderül, hogy viccről volt szó, mert a feladat nem az utasok illetve a megállók számáról szól.

 

A másik esetet azoknak kell feladni, akik már jól elsajátították a kombinatorikát, és a valószínűségszámítást, és komolyabb feladatokkal is meg tudnak birkózni e téren.

 

"Négy gépkocsiról leszedik a rendszámtáblát, majd sszeszednek 100 embert, és egyenként megkérik őket, próbálják meg fölrakni a táblákat arra az autóra, amelyikre szerintük való. Közben följegyzésre kerül, hogy az egyes emberek hány autónál rakták föl helyesen a táblákat. Az eredményből az alábbiakat áruljuk el:

 

- 40 ember nem talált el egy táblát sem.
- 35 ember talált el csak egy táblát.
- 20 ember talált el pont 2 táblát.

 

A kérdés: hány ember talált el pont 3 táblát és hány ember találta el mind a 4 tábla helyét?"

 

Gyors válaszra sürgetjük a megoldót. A tapasztalatok szerin minél magasabb végzettségű akinek ezt feladjuk, annál inkább számolgatni kezd eloszlásokat, valószínűségeket, illetve megpróbál becsülni valamilyen értéket, miközben megjegyzi, hogy a feladat hiányos, kellene még hozzá adat.

 

Ha azonban olyanoknak adjuk fel, akik még nem is hallottak a valószínűségszámításról, pláne pl. összeadni és kivonni már tudó alsósoknak, akkor azok nevetve fújják a választ.

 

A választ nem mondom el, mert ha már tudjuk, akkor tényleg nevetségesen egyszerű.

 


ON