acerola Creative Commons License 2015.05.26 0 1 21073

Egy IPA-ban szerintem nehéz különbséget tenni, hogy müncheni vagy bécsi malátát adtál hozzá. A malátán itt nem nagyon érdemes pörögni a komló eléggé el fogja fedni. Őszintén szólva nem vagyok biztos, hogy különbséget tudnék tenni a két maláta között egy kevésbé komlózott sörben is.

Az infúziós cefrézésnél a lényeg, hogy a fazékba csak a vizet teszed fel melegedni. Amikor a megcélzott hőmérséklet +2-3C-on vagy, akkor rakod hozzá a malátát. Így nem kell kevergetni a melegítés közben. Mostanában csak bebugyolálom egy hálózsákba. Párszor megkeverem, ha nagyon lesüllyed a hőmérséklet, akkor gyújtok alá egy kicsit. de ilyenkor már folyamatosan kevergetni kell.

A kicefrézésnél én nem szoktam sokat várni. Inkább úgy tekintek rá mint ami elősegíti a szűrést. Ilyenkor még csirizesedik egy kis keményítő is, tehát a kihozatal javul egy kicsit. De elég sok idő telik el a melegítés közben is és majd utána a forralás megkezdésénél is, hogy legyen ideje a maradék enzimnek lépni valamit. Egyébként ezt a lépést el is hagyhatod elsőre. Egy csomó sört csináltam már enélkül.

Szűrés: Én is zsákkal szűrük, de emlékeim szerint a máslóvizet egy részletben is elég ráönteni.

A komlózási időket nem írtad, pedig ez az IPA lényege. Használj sörtervező programot az IBU számoláshoz.

Az élesztő rehidratálás után érdemes az élesztő és a sörlé hőmérsékletét közelíteni. Ne hűtsd le hirtelen az élesztőt. Ha nagyobb a különbség 4-5C-nál akkor engedj bele egy két lépcsőben kis sörlevet az erjeszőből a fokozatos hűtés miatt.

Szerintem ezt a sört hamar meg fogod inni. A palackozó cukrot bártabban mérheted. Inkább hosszú távon szokott probléma lenni. Általában tovább szoktam az erjesztőben hagyni, de megint csak hamar el fogod fogyasztani az első sörödet és a komló aromáknak egyébként használ ha hamar palackba zárod őket.

A másodlagos erjesztő nem tök felesleges. Lehet nélküle is jó sört csinálni. Elsőre én sem ajánlom, de próbáld majd ki. Meggyorsítja azért a tisztulást. Jó sörfőzést.

 

Előzmény: Törölt nick (21058)