paler Creative Commons License 2015.05.22 0 0 13018

 

Üdv Matematikus zsenik !

 

Lenne egy (az-az kettő, de először legyek túl az elsőn) feladat, amit meg kellene oldanom jövő hét Keddre, de nem tudok rájönni a megoldására.

Tehát adott kettő kör, amiknek a középpontja egymásba esik, de az átmérőjük viszont különböző.

Összesen ennyi adat áll a rendelkezésemre, és ebből a két értékből valahogyan meg kellene kapnom egy harmadik értéket, ami a következő lenne. Ugye adott a két kör amelyeknek azonos pontba esik a középpontjuk, tehát így a kontúrjuk sehol sem metszi egymást. Na most tegyük fel hogy a középpontból vízszintesen elmetsszük mind a két kört. Ahol a vonal elmetszi a kisebb kör kontúrját, annak a metszéspontjából merőlegesen (90 °-os szögben) húzok egy másik vonalat. Ez a vonal így valahol metszeni fogja a nagyobb kör kontúrját. Nekem ennek a vonalnak belső kör és külső kör metszéspontja közti távolságát kellene valahogyan megkapnom.  Erre kellene nekem valami képletet/függvényt találnom, amivel ezt az értéket pontosan meg tudnám kapni. Remélem érthetően írtam le a feladatot, de azért mellékelnék egy képet is, hogy miről is lenne szó a félreértések elkerülése véget.

 

Példa

 

Tehát a mellékelt képen látható piros vonal kezdő és végpontja közötti távolságot/hosszúságot (vastag kék értékek) kellene valahogyan megkapnom a két kör átmérőjéből kiindulva. A sok kör ne zavarjon meg senkit, azt csak azért rajzoltam be, hátha segít valamit a megoldás megtalálásában. A szögek is csak a megoldás megtalálása miatt méreteztem be, de igazából ezek az adatok sincsenek megadva. Viszont a feladatban a két kör átmérője bármekkora lehet, tehát az bármikor változhat a feladatban.

 

Előre is köszönöm a segítséget.