AFUTO Creative Commons License 2015.05.21 0 2 8282

Bejutás SAW-ról: E11, 20 percenként. Megállótól 15 méterre Istanbulcard automata, első alkalommal kártya megvesz, tetszőleges összeg (csak kp) rátölt. Több fő is használhat egy kártyát. Buszra fel, lecsippant utasok számának megfelelően.

Alapdíj 2,15TRY, E11 dupla összeg.

Odafelé vasárnap lévén 45 perc alatt Kadiköyben voltunk, visszafelé (szerda) ez úgy volt 60 perc, hogy kb. végig a leállósávban ment a buszunk a betyár sofőrnek köszönhetően (nyitott első ajtóvalJ)

Tehát, Kadiköyben hajóra fel (mi az itt már ajánlott Star Holiday Hotelben laktunk), Eminönü felé indultunk. Kb 20 perc az út, ez is kártyával fizetős. Komp menetrendjéről van fotóm, ha kéri vki, de ált. 20 (30?) percenként jár.

Elvileg visszaváltható a végén a kártya és a megmaradt összeg is. Nekünk jól jött ki a lépés, 0,30TRY maradt a végén…

Visszaúton nincs online check-in, cserébe viszont van sor a desknél, ahol a közönség fele legalább 3 feladottal érkezik, tehát a terminálba való belépéstől számolva 60 perc alatt lehet a kapuhoz jutni, ezzel érdemes számolni. Mi  Kadiköyből a 11:30-as busszal jöttünk el.

 

Hotel: jobb helyen nem nagyon lehetne. Szoba kicsi, de aludni elég – lenne, ha nem a belső udvarra nézett volna a szobánk (407), ahol elviselhetetlen hangerővel mennek a klímák kültéri egységei. Megoldás: aki bírja egész éjjel a klímát/szobacsere, ha van üres/füldugó.

Reggeliző helyiség csodálatos kilátás, maga a reggeli 6/10, de semmi extra.

Szeptemberben foglaltam, 3 éj így volt €210.

 

A látnivalókat nem részletezném, aki már volt, az tudja, aki még nem, azt meg nem célom befolyásolni.

Sorok nemigen voltak sehol. Muzeumcardot nem vettünk, és milyen jól tettük, ld később.

Belépők:

-          Kék Mecset ingyenes. Ima idejére kiterelik a turistákat, de késő estig nyitva van, mi többször is visszamentünk csak úgy üldögélni is benn, megnyugtató.

-          Aya Sofia: 30TRY/fő, de nekünk szerencsénk volt, kedd reggelre terveztük, lévén hétfőn zárva, de mikor mentünk hazafelé hétfő este, sor állt, kiderült, hogy nyitva van és még ingyenes is (gondolom a másnapi ünnep miatt)

-          Bazilika Ciszterna 20TRY/fő

-          Topkapi: 30TRY/fő, plusz 15TRY/fő a hárem.

-          Turyol Boszporusz túra 12TRY/fő, 1 óra 45 perc, napi kb 8x megy Eminönüből.

 

A többi általunk útba ejtett mecset ingyenes és nyitva is vannak a közönség számára. Ingyenes nylonzacskó a cipőknek mindenhol van.

 

Elhajókáztunk Pierre Lotihoz is: kilátás, lefelé a temetőn keresztül séta, Eyüp mecset. Ez a hajó is „BKV”, Eminönü távolabbi pontjáról indul. Van menetrendem, ha igényli vki.

 

Étkezés: nem tudom felsorolni, miket ettünk, mert lehetetlen mindenre emlékezni. Állandóan ennél, annyi inger ér megállás nélkül. Galata hídnál halpiac kihagyhatatlan.

Árak 5-től indulnak, ennyiért is ettünk hihetetlen finom kokorec-t. Általánosságban 40-50TRY-ből 2 ember jól tud lakni leülős helyen, sétálva még ennyi sem kell a boldogsághoz.

 

0,5 liter víz: 0,5~1 TRY, Topkapiban 3TRY

1,5 liter víz: 1,5 TRY

Gránátalmalé: 5 TRY/2dl

Friss narancslé: 1-2-3 TRY/2dl

Perec: 1 TRY

Fött/sült kukorica: 2 TRY

Gesztenye: 100 gr 5~7 TRY

Tea: 1-3 TRY

Kávé: 4-7 TRY

 

 

 

Előzmény: AFUTO (8278)