corvi01 Creative Commons License 2015.05.21 0 0 80898

"Számodra nem tűnik reális elvárásnak a madarak kettesével tartása, mert több vele a gond (nagyobb ketrec kell, költeni kezdenek, stb.); "

 

Jól tudod, hogy nem ezt mondtam!

 

Nézzünk már magunkba is kicsit. Bármilyen állatot így madarat is az ember -ősidők óta- vmilyen célból tart, a saját céljából! Hagyományos házit: (kutya-cicc) praktikusság hasznosság és társállatfunkció, házikedvenceket: kisragadozó, kisrágcsáló, dísz és egyéb madarakat szépségük kedvességük, az értelmesebbjét társállatként is! Mondja már meg valaki, hogy ebben hol van az állat érdeke, meg pláne az a farizeuság, hogy csak az állat "szempontjait" nézzük...?
Ez az egész sokkal bonyolultabb dolog mint aminek látszik. Azontúl, hogy az ember leigázza a
természetet, vannak jóérzésűbb, sőt érzelmileg túltengők is, s emezek állatokra irányultsága még szerteágazóbb. Persze vannak olyanok is akik, csupán önző kedvtelésből, vagy pillanatnyi poénból kezdenek madarat tartani. Ezek között, viszont egyáltalán nem biztos hogy később mind szakszerűtlenül állnak a dologhoz..! Sőt olyanok is vannak akik a madárral való viszonyuk miatt változnak meg bizonyos szempontból.
A másik oldalon viszont az üzlet van; a madártenyésztők, eleség gyártók-kereskedők, a kalitgyártók stb. ugye meg akarnak élni, mert kihasználják, hogy már régről van egy ilyen emberi igény a társadalomban..S így az egész egy öngerjesztő folyamattá válik, aminek csak az adott régió gazdasági színvonala szab határt., no és erre persze az álnok törvényekkel is rájátszanak, mert ne mondja már senki, hogy újfent exkatedra azért írnak pl. 6 légköbmétert, mert 5.8-ban már nem érezheti jól magát madarunk!? Nevetséges. Persze hogy a madár (és egyéb állatok) a minél nagyobb helyen és minél többedmagával érzi jól magát, e-mögé elbújva viszont rá lehet venni, sőt kötelezni a tartókat (is) a minél nagyobb méretek, no meg helybiztosításra, de végül is a többletkiadásokra! Ebből egyenesen következik az állattartó kultúra színvonala is, ui. nincs értelme egy adott országban olyan törvényeket előírásokat kikötni, amit ha be
kellene és tudnának tartatni, megállna e vonalakon a forgalmazás! Tenyésztőktől tudom, hogy kis hazánkban a marártenyésztés... "kereskedelem" így is szinte végnapjait éli! :(

 

"Az "alapvonal" bizony az, hogy a madárnak az a jó, ha fajtársakkal él, nagy térben, változatos koszton, és lehetősége van szaporodni."

 

Persze hogy az, de mindenkinek mások a lehetőségei, fajonkénti tapasztalatai meg céljai, minek alapján érdemes mérlegelnie, melyre korábban is céloztam.

Előzmény: cavecat (80897)