stevie-13 Creative Commons License 2015.05.19 0 0 32704

Akkor ennek enyhén szólva is csúsztatás szaga van... Webshop-ok ezt simán egybemossák és úgy írják ki az weboldalukra.

 

 

Nincs itt semmi csúsztatás, csak Mantec téved.

 

Ő ebbe a mondatba kötött bele:

 

"Meets engine test performance requirements: ACEA C3, A3/B3, A3/B4"

 

A gyártói jóváhagyások esetén ez a "meets the requirements'" kifejezés valóban gyanús, és általában valóban azt jelenti, hogy az olaj gyártója szerint a terméke megfelel az autógyári előírásoknak, de valójában nem vizsgáltatja be az olajat.

 

Az ACEA-kategóriákba sorolással ugyanakkor más a helyzet. Ezt az osztályozást nem az ACEA végzi, hanem csak arra kéri a gyártókat, hogy a saját vizsgálataik alapján regisztrálják, azaz jelentsék be náluk, mire való az adott termék. ("Self certification.")

 

Ellentétben az autógyári jóváhagyásokkal, az olaj ACEA-besorolása az olajgyár dolga, az ACEA maga nem is végez hitelesítést. Éppen ezért az ACEA-t nem is kötelezi semmire, amint az az ACEA honlapjáról világosan ki is derül:

 

 

ll data was registered by the oil marketer. ACEA is not responsible for the quality of registered engine oils nor for the truth of any claims being made by any (oil) marketer. Therefor ACEA is not responsible for any complaints resulting from registered or unregistered products. The registration is volontary and serves only as an information for ACEA. ACEA does not approve engine oils as this is not an approval system.  It is not the task of ACEA to verify the truth or the correctness of any entries or the compatibility of legal requirements of any data entered. 

 

Innen:

 

http://acea.dossier-on-web.com/eor/engine-oil-registrations/menu/eor/front-page

 

Csúsztatásról tehát aligha van szó (egy Shell méretű világvállalattól nem is lenne reális, hogy az ACEA kategorizálással csúsztat), az mindenesetre tényleg érdekes, hogyan tud egy olaj egyszerre A3/B4 és C3 is lenni. 

 

 

 

Előzmény: Soma.01 (32702)