Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.05.18 -1 0 62982

"Van olyan retekül megnyomó prés"

 

- Olyan prés, ami nem racsnis, csak nagyon lelkiismeretes ember kezébe való, aki ezer préselésből ezerszer is megfelelő erősséggel fogja használni a fogót.

- Az olyan préseknél, amelyeknél minden egyes préselésnél több lyuk közül kell kiválasztani a megfelelőt, fennáll a hibalehetőség, hogy véletlenül eggyel kisebb vagy nagyobb helyre tesszük (főleg nagy érvég-mennyiség esetén válhat figyelmetlenné az ember, a századik felett már kissé elkalandozik a figyelem). A túl nagy lyuk esetén érintkezési hiba lehet, és/vagy kieshet a vezeték a csokiból mihelyt hátat fordítunk, a túl szűk lyukban préselés meg annyira meggyengítheti a kábel eret (szinte elvágja), hogy az elszakad (ez természetesen ez sem azonnal fog megtörténni, hanem másnap ;) vagy az elvékonyodás pontját az áram olvasztja meg egy szép napon.

- A túllaza/túlszoros probléma előfordulhat akár egy-lyukú (állítható erősségű) prés esetén is, ha túl gyengére vagy túl erősre állítjuk be (pl sok szakember szereti túlságosan erősen préselni, nem gondolnak az ér elvékonyodására meggyengülésére).

- És persze vannak olyan prések is, amelyik a legnagyobb odafigyelés mellett is szar munkát végeznek, meg olyan érvéghüvelyek/saruk, amelyek egyik gyári szorítási fokozatba sem illeszkednek jól (láthatóan kettő között lenne az optimális, mert az egyik fokozat nem szorít rá elég jól, a következő fokozat meg már kezdi elnyírni a vezeték ér elemi szálait).

Előzmény: Prefetto (62979)