fürj999 Creative Commons License 2015.05.14 0 0 13555

Szia

A tápok és egyáltalán a takarmányok ára nagyon változó. Aki gyorsan akar gazdagodni az drágábban árul. A becsületesebb olcsóbb és jobban jár a tenyésztőkkel.

A keltetés nagyon változó a fürjeknél. Ha arányában egy helyen sok a madár.  Nem mindegyik tojó és kakas "kedveli" a másikat és ezért van sok tojás amelyik nem fias. Arányosan nagyobb a fias tojás, ha 3 tyúkra jut egy kakas és ezek egy ketrecben vannak, de akkor rengeteg hely kell.

A 65-75 %-os keltetés már eredményes, ha a berakott tojás és a kikelt egészséges csibék arányát számolod.

Az, hogy a madarak 3-4 napig kelnek annak lehet oka a gép hőfok szabályozása ill a kevés forgatás! A pára mérőd is rossz lehet, mint ahogy írta "japipapi" egy átlagos lakásban így tavasszal 53-56% a páratartalom. Tehát ettől nem lehet kevesebb a gépben sem. A fürj nagyon érzékeny keltetéskor a hőfok és a páratartalomra is, + a forgatásra. Nálam 2 óránként automata forgat. De próbáltam 1,5 órás forgatást egyenletesebb volt a  kelés. 

Ha minden jól megy akkor van 1-2 csibe amelyik elöbb kel a többitől. Pl. kisebb a tojás. De a tömeges pattogzás után az összes csibének 6-8 óra alatt ki kel kelni. !! Igaz kevésbé, de befolyásolja a madarak beltenyészete ( fürjeknél nem jellemző) vagy a szülők (madarak) nem elég erősek, gyengék. Sok vitamin és ásványi só kell a tenyész madaraknál !!

Előzmény: metabo (13551)