Syracusa Creative Commons License 2015.05.13 0 0 11745

Segítség kellene:
Van egy (lakatlan, de rendben tartott) házam egy kis faluban. A terület úgy néz ki, hogy: ingatlan-járda-zöldterület-vízgyűjtő árok-főút.  A falu egy tipikus, főút melletti település.
Az egyébként perpill sehol nem elérhető egyik önkormányzati rendelet kivonatos brossúrája szerint az ingatlan előtti közterületet (járda, járda közötti zöldterület és járda melletti vízelvezető árok) nekem kell rendben tartanom.

Az önkormányzat ezt élőszóban úgy értelmezi, hogy az ingatlan és úttest közötti teljes zöldterületen nyírjam a füvet.

A bajom az, hogy falunak azon a részén van a ház, ahol a település szépen kiszélesedik. A falu elején lakók az úttesttől 5-10, mi pedig kb 50 méterre vagyunk, az ingatlanhatárok pedig trapéz alakúak és az út felé szétnyílnak. Egészen pontosan a házunk előtt egy focipálya nagyságú zöldterület van, nagyságrendileg messze a legnagyobb a faluban.

Jó tíz éve szépen nyírom a füvet hetente-kéthetente egy-egy majdnem egész napon keresztül, kétévente dobom ki a fűnyírókat és havonta kaszálom géppel, (a főút forgalma és az árok jellege miatt néha kvázi életveszélyben) az egy-másfél méter mély árkot, de nem igazán látom be, hogy ennek a jövőben is így kellene lennie.

A kérdés az, tehetek-e valamit a szerintem igen aránytalan közteherviselésem ellen, és mit. Illetve szélsőséges esetben belefér-e a terület gyomirtózása a "rendben tartás" fogalma alá?


Köszönöm.