Vosseler Creative Commons License 2015.05.10 0 0 34211

Mindenkinek válaszolva:

 

  A lőtéri kutyát nem érdekli, hogy hány watt, mennyi "S" értéket emel.

Egy dolog érdekel. Meghall az ellenállomás, vagy sem.

Nekem nincsenek NASA antennáim. Egy GPE27 (tervben van lecserélni egy Super16-ra, most asszem Sirio 2016-nak nevezik) és egy homemade 1 elemes Delta Loop. (ez utóbbit vagy bővitem 2 elemesre, vagy veszek egy Yagi-t)

Ezekkel DX-elek. Momentán nincs batyum, mert a rádióm alapból tud 130-at, de amikor kis rádióval hajtottam a 2 kilós csövest, akkor bizony erősen érezhető volt, ha nem figyeltem és standby-on maradt a végfok.

Több olyan állomás volt, akivel napi szinten megcsináltam a qso-t, most meg nem hall meg, hiába szólítgatom, miközben Ő 5/5-el itt van.   Jaaa! Hogy csak 35 el megyek felé. Kaccsoló föl és láss csodát, 5/3-at kapok vissza.

Nyilván az esti, környékbeli cimbikkel való beszélgetésnél mindenki visszavesz, de azért ott is csak annyira, hogy ne éppen a zajszint határán halljuk egymást.

Én Szentendrén lakom, hegyoldalban. 105-ös Andrásról szinte mindenki tudja, hogy olyan pozíciója van, hogy kis túlzással, "amit Ő nem hall, az nincs is". Mégis, ha qrp-ben van, én (is) viszonylag gyengén hallom a köztünk lévő, mindössze 25km-es táv ellenére. (tudom, ez nem DX,  csak szemléltetni akartam a teljesítmény és teljesítmény közötti különbséget )