arrius7 Creative Commons License 2015.05.10 0 0 11742

Még az esethez:

Az is fölmerült a néniben, hogy joga van-e bezárni annak a szobának az ajtaját amiben legtöbbet tartózkodik, alszik, illetve akkor ott tárolná az iratait is. Szerintem nem, főleg hogy ott is vannak szórványosan 'vendég'-cuccok pakolva. A hölgy fél, hogy ha majd elkezdenek jönni a peres levelek, akkor egyrészt az övéit is átveszik (már volt is rá példa), másrészt elnyúló látogatói esetleg felhúzzák magukat és éjszaka egy párnát nyomnak az arcára..

Vannak még kulccsal zárható szekrények - ezeket viszont már szerintem joga van lezárni (és iratait ott tartani), a trükkös beköltözőnek viszont nincs joga ezeket (vagy ha lenne a lakásban pl. széf) feltörni, még azon érv mellett sem, hogy a lakás térfogatának minden pontjához joga van hozzáférni. A lezárt szoba ajtaját viszont szerintem felfeszítheti (emiatt a néni nem hívhat rendőrt, vagy az úgysem tudna semmit csinálni).

Az egész ügy emlékeztet különben a Csendes terror (Pacific Heights, 1990) c. filmre is, ahol Michael Keaton mint sem fizetni, sem távozni nem akaró bérlő költözött be Matthew Modine-hoz és Melanie Griffith-hez. Ott viszont annyival jobb volt a helyzet, hogy nekik volt teljesen különálló privát lakrészük, ahonnan az ügyeiket intézhették. Itt a néni azon kénytelen gondolkodni, hogy ő vonul albérletbe, amíg a dolognak vége nem lesz, viszont annyi holmija van, hogy azt mind elszállítani (aztán fél év múlva vissza) gyakorlatilag képtelenség. De mondtam is neki hogy ezt ne csinálja, mert ezzel pozíciót veszít.

Szóval az lenne még a kérdés, hogy a lakásban lezárt szobát, szekrényt, széfet a beköltöző feltörheti-e, illetve ha a néni ezeket így találja, akkor fordulhat-e rendőrséghez (van-e értelme). Persze nyilván ráfogják majd a kisgyerekre, hogy az törte fel és kutatott mindenhol...